Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat, joi, că ”este absolut imposibil” ca vreo urnă de vot să fie desigilată sau ca voturi să fie mutate dintr-o parte în alta, întrucât la procesul electoral participă foarte multe persoane, inclusiv reprezentanţi ai competitorilor, şi este ”foarte complicat de crezut că toţi aceia vor închide pentru 5 minute ochii”. ”Din punct de vedere tehnic şi al securităţii votului sunt luate toate măsurile”, dă asigurări Toni Greblă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele AEP a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre fatul că principalele partide vorbesc despre mutarea unor voturi.

”Am spus-o de când am preluat acest mandat. Eu nu voi intra în disputele politice, în disputele electorale, în disputele între competitorii politici. După cum vedeţi, nu am numit şi nici n-o să numesc niciodată un competitor, fie prin nume, fie prin apartenenţa acestuia la o formaţiune sau alta. Eu o să le spun simplu la toţi competitori politici, competitori electorali, astfel încât în aceste dispute politice eu şi Autoritatea Electorală nu vom interveni niciodată”, a declarat Toni Grelbă.

Întrebat dacă tehnic se poate întâmpla aşa ceva, Greblă a afirmat: ”Ceea ce spuneţi dumneavoastră este absolut imposibil, absolut imposibil. Oricine ar încerca, nu poate să desigileze o urnă, să fure de acolo, să extragă să nişte buletine de vot, pentru că biroul secţiei de votare este compus din preşedinte şi locţiitor şi din şapte reprezentanţi ai competitorilor politici. Pot asista la derularea operaţiunii de votare observatorii interni şi observatorii internaţionali, candidaţii la respectivele funcţii şi, de asemenea, mass-media din România, fără niciun fel de acreditare (…) Este foarte complicat de crezut că toţi aceia vor închide pentru 5 min ochii şi cineva va face operaţiunea asta pe care aţi descris-o aici cu buletinele sau cu voturile sau nu ştiu cu ce. Din punct de vedere tehnic şi al securităţii votului sunt luate toate măsurile pentru ca birourile electorale să desfăşoare în aşa fel activitatea încât fraudele să nu poată fi făcute”.

În plus, preşedintele AEP a făcut apel la cetăţeni ”să înţeleagă importanţă a faptului că încrederea în rezultatul alegerilor este o condiţie primordială a unei democraţii şi a legitimităţii viitoarei puteri alese”.

”Astfel de suspiciuni, astfel de alegaţii, astfel de aşa-zise dezvăluiri fără niciun fel de suport real nu fac decât să slăbească încrederea alegătorilor în corectitudinea alegerilor. Eu sper să fie cazuri din acestea cât mai puţine şi cu toţii să fim responsabili de organizarea, desfăşurarea atât a alegerilor, cât şi a campaniilor electorale, care au nişte rigori foarte, foarte stricte şi eu sunt convins că toţi competitorii politici vor căuta să să să le respecte”, a mai transmis Greblă.

Alegătorii sunt aşteptaţi la urme în 24 noiembrie, dar şi în 1 şi 8 decembrie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.