Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a afirmat că perioadele pe listele de aşteptare pentru un examen RMN s-au scurtat foarte mult şi a precizat că aglomerarea apare în centrele mari, acolo unde adresabilitatea este mai ridicată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Valeria Herdea a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă mai suntem în situaţia în care un pacient să aştepte cinci, şase luni pentru un RMN. 
”Perioadele pe listele de aşteptare să ştiţi că s-au scurtat foarte mult. Nu mai sunt perioade atât de lungi. Dacă aveţi situaţii punctuale vă rog să ni le aduceţi la cunoştinţă. Accesul la investigaţii a crescut foarte mult, pentru că, realmente, nu avem niciun interes să avem liste de aşteptare, ci să punem diagnostic, să tratăm pacientul şi să-l ajutăm spre procesul de reinserţie socială. N-are nimeni interesul ăsta. Există însă acest ambuteiaj în centrele mari, unde, din păcate adresabilitatea este mult mai mare decât în alte centre. Vă spuneam că există zone din ţară unde s-au dezvoltat spitale de top. Şi aici vorbim, să ştiţi, de Rădăuţi, de Suceava, de judeţe care preiau pacienţi care ajung să meargă acolo”, a afirmat Valeria Herdea.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
El a menţionat că problemele încep să apară atunci când toată lumea vrea la Bucureşti. 
”Colmatarea acestor servicii se face atunci când toată lumea vrea la Bucureşti. Dacă eşti din Cluj nu trebuie neapărat să vii la Bucureşti, te poţi duce la Cluj. Deci fiecare centru zonal are aceleaşi facilităţi ca şi centrele universitare foarte mari şi atunci adresabilitatea ţine foarte mult de conştientizarea, de aflarea faptului că există furnizori de servicii de top aproape în fiecare zonă mare din ţară, deci la nivel judeţean”, a explicat preşedintele CNAS. 
Valeria Herdea a menţionat că un examen RMN nu se face pentru orice şi doar la indicaţia medicului.
”Ierahizarea se face de către medicul curant care este managerul de caz. Dânsul îşi asumă ce face cu pacientul unde îl trimite şi de ce, sigur respectându-i independenţa profesională. Nu se pune problema. Un medic independent profesional, decide cu expertiza lui şi cu capacităţile lui ce trebuie să facă cel mai bine pentru pacient şi îl rezolvă la nivelul lui sau îl trimite. Medicina de familie rezolvă aproximativ 75-80% din lucruri. Se duce şi spre ambulator, unde la fel poate fi investigat şi tratat corect. Nu se rezolvă şi este urgent se pleacă în spital. Nu merg la spital să fac RMN pentru orice, pentru că atunci nu vor fi fonduri suficiente. Avem investigaţii CT în fiecare spital din ţara asta. Nu cred că există foarte multe spitale care să nu permită accesul pentru acest serviciu. Sigur cu toţii ne dorim investigaţii de top, dar trebuie văzut dacă e nevoie de ele. Nu doar să cerem în plus”, a mai afirmat Valeria Herdea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.