O intervenţie pentru prelevarea mai multor organe şi ţesuturi de o femeie de 31 de ani care a intrat în stop cardio-respirator a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Judeţean din Arad. Organele ajung în mai multe centre de transplant din ţară, ficatul fiind primit de o tânără de 26 de ani, cu ciroză hepatică autoimună. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad au precizat că a fost prima prelevare de cord făcută la unitatea medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Transplant cardiac realizat la Târgu Mureş, al doilea din acest an / Cordul folosit este cel prelevat de la pacienta din Arad

UPDATE - Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Judeţean Arad, familia tinerei aflate în moarte cerebrală şi-a exprimat acordul pentru prelevarea de organe.

 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În această noapte a avut loc prima prelevare de cord de la Arad (...) În această noapte, durerea unei familii a făcut posibilă salvarea mai multor vieţi. Organele prelevate vor ajunge la pacienţi aflaţi în stare critică în aşteptarea unui transplant. Echipele de medici din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş împreună cu medici arădeni au reuşit prelevarea, cu succes, a cordului, ficatului, rinichilor, corneei, condilului şi a tendonului. Le mulţumesc tuturor pentru implicare, medicilor din terapie intensivă, neurologilor care ne-au ajutat la stabilirea diagnosticului, asistenţilor medicali şi în primul rând mulţumim familiei pacientei-donatoare care a dorit ca fiica lor să poată salva alte vieţi”, a declarat dr. Dana Moţ, coordonator Centrul de Prelevare Organe Arad. 
 
Astfel, în vederea transplantului, la Târgu Mureş a plecat cordul, la Institutul Clinic Fundeni - ficatul şi corneea, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca rinichii, iar la Spitalul Clinic Colentina - condilul şi tendonul. 
 
 
Din Arad, la prelevarea de organe au participat, dr. Dana Moţ – coordonatorul Centrului de Prelevare Organe Arad, dr. Adrian Crişan şi dr. Cristian Nicolescu – membri ai Centrului de Prelevare Organe, medici de gardă din terapie intensivă – dr. Maria Moca şi dr. Eliza Geantă, împreună cu asistenţi medicali din terapie intensivă.  
 
Dr. Lenuţa Timiş, directorul medical al spitalului, care a fost în sala de prelevare pe parcursul intervenţiei, a explicat că aceasta a început vineri seara la ora 22.00 şi s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 10.00.
 
”A fost o mobilizare extraordinară şi o sincronizare perfectă între echipele de medici care au prelevat organele pacientei. Intervenţia a început aseară în jurul orei 22.00 şi s-a finalizat în această dimineaţă după ora 10.00. Din păcate, viaţa tinerei paciente nu a mai putut fi salvată însă familia acesteia a înţeles că suferinţa ei poate salva alte vieţi, iar inima tinerei va bate de acum într-un alt piept”, a declarat Lenuţa Timiş.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - La Spitalul din Arad a avut loc o prelevare multiplă de organe şi ţesuturi, cordul urmând să ajungă la Târgu Mureş, ficatul la Institutul Fundeni, rinichii la Cluj, corneea la Spitalul de Oftalmologie Bucureşti-Lahovari, iar la Spitalul Colentina - os şi tendon.
 
Profesorul Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, a declarat că donatoarea era o femeie de 31 de ani, cu stop cardiac resuscitat, datorita unei aspiratii traheo-bronhice. Ficatul a fost primit de o femeie de 26 de ani, cu ciroza hepatică autoimună, aflata de peste 3 ani în evidenţa Clinicii de Gastroenterologie.
 
Prelevarea organelor a început în cursul nopţii, la ora 01.00, fiind finalizată sâmbătă dimineaţă.
 
Dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de ţesut de la Spitall Colentina, medic primar ortopedie traumatologie, a subliniat că a fost o coordonare deosebită a echipelor de prelevare, care au fost în contact permanent cu centrele de transplant.
 
"Un sprijin deosebit al echipei de la Arad, care ne-a stat la dispoziţie din punct de vedere logistic până la finalul acţiunii. Mulţumim pe această cale echipei de la Arad pentru îndeplinirea în timp util a acţiunii de prelevare de organe şi ţesuturi", a afirmat Nica.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.