Peste 3.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă în judeţul Iaşi, însă potrivit Prefecturii, situaţia se modifică pentru că doar o parte dintre primării au trimis raportările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit prefectului judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, până miercuri au depus rapoarte privind situaţia culturilor afectate de secetă 15 primării din judeţ, iar în total peste 3.000 de hectare sunt afectate.

"Situaţia este în dinamică şi se modifică de la o zi la alta, în funcţie de comunicările transmise de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. A fost constituită o comisie prin ordin al prefectului, iar în primă fază, membrii comisiei îşi vor concentra activitatea pe evaluarea culturilor de toamnă, urmând ca într-o a doua etapă să treacă la evaluarea culturilor de primăvară. Ministerul Agriculturii a prelungit termenele pentru constatarea suprafeţelor afectate de seceta pedologică, comisia urmând a avea activitate până la data de 15 decembrie 2022, inclusiv. Toate datele rezultate în urma activităţii comisiei vor fi transmise la Ministerul Agriculturii", a afirmat Cojocaru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit Prefecturii ieşene, până în 4 iulie au transmis rapoarte privind culturile agricole afectate de seceta pedologică primăriile Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălţaţi, Sineşti, Butea, Gropniţa, Deleni, Dumeşti, Ţuţora, Todireşti, A. I. Cuza şi Ipatele.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea şi centralizarea datelor conţinute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, evaluările urmând a fi realizate în prezenţa fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Pentru culturile din anul 2022 depunerea înştiinţărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinaţie agricolă înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la 1 august 2022, pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021.

Pentru celelalte culturi, aceste înştiinţări pot fi trimise până cel târziu la 15 noiembrie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.