Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni la prezentarea raportului Corpului de control privind accidentul de la 2 MAI, că declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de control, va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei instituţiei. Predoiu a spus că şoferul Vlad Pascu oprit în trafic de şeful Serviciului Rutier Constanţa, şi trebuia sancţionat pentru lipsa semnului de începător, în plus, nu s-a respectat ridicarea plăcuţelor de înmatriculare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE - Predoiu a prezentat şi concluziile raportului care precizează că modul de intervenţie al poliţiştilor “a fost caracterizat de o serie de încălcări succesive ale normelor incidente domeniului constatării şi sancţionării faptelor de natură contravenţională, circumscrisă siguranţei rutiere, al constatării infracţiunilor şi întocmirii actelor procedurale aferente pe fondul pregătirii profesionale precare şi a lipsei de experienţă ori nerespectării cu bună ştiinţă a obligaţiilor ce le reveneau poliţiştilor care au asigurat şi au acţionat în conformitate cu cele relatate în raport”. 

Un alt aspect evidenţiat în raportul Corpului de Control îl reprezintă lipsa unei baze de date la nivelul Ministerului de Interne care să conţină date referitoare la existenţa poliţiei RCA. 
“Lipsa unei baze de date la nivelul MAI care să conţină informaţii referitoare la existenţa şi valabilitatea poliţei RCA, deşi este o problemă, nu a fost de natură să împiedice stabilirea situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale. De asemenea, s-a stabilit că instructajul poliţiştilor delegaţi nu a fost adaptat tuturor elementelor situaţiei operative”, a mai subliniat ministrul.
El a mai anunţat că raportul a stabilit “carenţe în actul managerial exercitat la nivelul tuturor palierelor ierarhice în ceea ce priveşte organizarea, planificarea, coordonarea şi controlul misiunilor din competenţă”.
De asemenea, Predoiu a menţionat că aceste carenţe au dus la “neaplicarea prevederilor legale şi a dispoziţiilor procedurale cu ocazia gestionării evenimentului sesizat prin 112 de către un agent şef de poliţie, operatorul 112 din cadrul Biroului Central Operaţional IPJ Constanţa, un agent şef adjunct de poliţie, dispecer în cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia şi un subcomisar, şeful Biroului Centrul Operaţional”.
Ministrul Afacerilor Interne a prezentat şi alte nereguli constatate în raport. 
“Neverificarea existenţei şi valabilităţii poliţei RCA de către şeful Serviciului Poliţiei Rutiere şi agenţii care l-au oprit ulterior pe făptuitor, fiind încălcate prevederi legale privind Statutul poliţistului şi organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.
Nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la intervenţia şi constatarea infracţiunii de deţinere ilegală de substanţe psihoactive de către un subinspector de poliţie şi agent de poliţie, cu încălcarea unor prevederi legale din Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Statutul poliţistului întrucât la data de 19 august 2023 nu au condus la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2 Mai şi pe numiţii însoţitori ai făptuitorului care circulau cu acesta în autovehiculul care a comis accidentul. Şi, evident, luarea de măsuri în consecinţă”, a mai precizat Predoiu. 
Ministrul a precizat că în urma constatărilor făcute, “Comisia de Control s a sesizat din oficiu cu privire la existenţa unor date şi indicii privind comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, cu încălcarea prevederilor Legii 360 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, sesizare care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa”.
De asemenea, Predoiu a mai precizat că raportul a notat că s-a constatat o capacitate redusă de reacţie a forţelor de ordine a creşterea traficului şi consumului de droguri în Vama Veche. 
“Pe fondul intensificării fenomenului infracţional în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de substanţe psihoactive în zone şi medii frecventate de turişti, cu precădere în Vama Veche, s-a constatat o capacitate redusă de adaptare şi reacţie a forţelor de ordine”, a mai declarat Predoiu.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am primit raportul de control astăzi, în cursul după-amiezii. Mă voi referi exclusiv la cazul Constanţa-Vama Veche, analiza evenimentelor de la Crevedia este în curs la nivelul departamentelor din minister şi în foarte scurgt timp, în aceatsă săptămână, vor fi prezentate de şeful DSU cncluziile acestei analize. Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile Corpului de contro, va avea mai mutle puncte şi va constitui baza politico-administrativă, la nivelul MAI, pentru o acţiune de schimbare progresivă şi curprinzătoare, la nivelul întregii Poliţii Române şi a centralei MAI”, a spus Predoiu. 

Ministrul a ţinut să precizeze că ”personal, a lăsat toată independenţa Corpului de Control în efectuarea controlului. ”Şeful Corpului de Control nu este numit de mine, nu l-am cunoscut până să ajung în minister şi nu am comunicat cu dânsul pe perioada controlului”, a spus ministrul. 

Cătălin Predoiu a menţionat că va prezenta exclusiv concluziile Corpului de control dar ulterior şi consideraţiile. ”Niciuna dintre concluziile sau prounerile raportului ori din consideraţiile pe care le voi face şi deciziile pe care le voi anunţa nu pot şi nu vor înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a spus el. 

Predoiu a prezentat evenimentele, el arătând că la 18 august, ora 21.40, numitul făptuitor aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic, în Municipiului Constanţa, de către un comisar şef de Poliţie, şeful serviciului rutier Constanţa.

”Raportul Corpului de control constată şi susţine că la acest moment au fost încălcate norme, pentru că trebuia aplicată sancţiunea contravenţională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, şoferul având mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere”, a spus Predoiu.

El a precizat că au fost încălcate prevederi legale care prevedeau ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale autoturismului verificat. 

Ministrul a mai spus că la ora 00.40, s-a recepţionat un Apel 112, în care se făceau menţiuni privind modalitatea neobişnuită în care era condus autoturissmul pe drumul public. Predoiu a spus că în raport sunt precizate menţiuni legate de presupusă conducere sub influenţa alcoolului dar ulterior şi presupus consum de droguri. ”Asta a semnalat cetăţeanul la 112”, a arătat Predoiu.

Potrivit ministrului, apelul a fost gestionat de un operator 112, un agent şef de poliţie şi dispecerul Poliţiei Mangalia, agent şef adjunct de politie.

”La acest moment operativ, au fost încălcate proceduri de sistem, care stabilesc activităţi care se vor întreprinde de către personalul poliţiei. (..) După preluarea apelului de urgenţă, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obţinute de la apelant şi nu au completat toate câmpurile fişei de caz 112 şi nici datele necesare privind soluţionarea evenimentului. ”Nu au raportat evenimentul conducerii”, a mai spus Predoiu.

Ministrul a mai precizat că la data de 19 august, la ora 02.35, a fost depistat în trafic, dat în consemn. Un agent de politie, în timp ce se deplasa cu autospecialaă, în care se mai aflau un plutonier şi patrula compusă dintr-un agent principal de poliţie şi un plutonier adjutant, în Vama Veche a depistat autoturismul. 

”la acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliţie a încălcat prevederi legale, prin aceea că nu a ridicat plăcuţele, nu a pornit imediat dispozitivul portabil, body camera, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie”, a spus ministrul. 

Predoiu a mai menţionat că agentul era obligat să îl ducă pe tânăr la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, dacă nu a putut fi supus testării pentru substanţe psiho-active. 

”La ora 02.40 după oprirea în trafic au fost fotografiate cartea de identitate şi numărul de înmatriculare, au fost transmise pe grupul de whattsapp”, a spus ministrul. 

Predoiu a precizat că un agent şi un plutonier au efectuat şi controlul maşinii iar în portiera stângă au fost găsite un pachet de ţigări în interiorul căruia era o ţigară confecţionată artizanal, parţial consumată, care conţinea o materie vegetală (..) specifică canabisului şi medicamente”. 

”Au fost încălcate prevederi legale pentru nu au fost conduşi la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche-2 Mai şi însoţitorii şoferului, deşi au fost legitimaţi”, a arătat Predoiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.