Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a precizat, cu ocazia sărbătoririi duminică a Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane, că această este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii trebuie „să îşi cunoască foarte bine drepturile, să ştie că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violenţe şi să aibă încredere că vor fi protejaţi de lege”.
„Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, sărbătorită anual la data de 30 iulie, a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul societăţii asupra efectelor deosebit de grave pe care acest fenomen le produce prin activităţi de exploatare sexuală, trafic de copii, trafic de forţă de muncă şi trafic de organe şi, totodată, pentru a atrage atenţia asupra drepturilor victimelor traficului de fiinţe umane. Tema acestui an este «Fiecare victimă a traficului de persoane contează, nu lăsa pe nimeni în urmă!» şi îşi propune să aducă în atenţia publicului evoluţiile şi tendinţele perturbatoare ale acestui fenomen, făcând, totodată, un apel la guverne, autorităţi de aplicare a legii, servicii publice şi societate civilă să-şi evalueze şi să-şi intensifice eforturile, să consolideze prevenirea, să identifice şi să sprijine victimele traficului de persoane”, a afirmat Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al MAI.
El a mai spus că traficul de persoane este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Este o infracţiune gravă prin care se încalcă flagrant drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Caracterul complex şi transfrontalier al acestui fenomen, mobilitatea în creştere şi flexibilitatea grupărilor de criminalitate organizată fac din lupta împotriva traficului de persoane o prioritate pentru toate organismele mondiale, europene şi naţionale. Angajamentul meu şi al Ministerului Afacerilor Interne pe acest palier este unul ferm şi asumat cu toată responsabilitatea în faţa românilor, dar şi în faţa partenerilor internaţionali, înţelegând că numai prin eforturi comune consistente putem stopa acest flagel care distruge destine. Demersurile noastre stabilite în cadrul documentelor programatice naţionale şi internaţionale, presupun abordarea acestui tip de criminalitate într-o manieră complexă, care implică analiza ştiinţifică a problemei, un parteneriat social solid, adaptarea acţiunilor instituţionale la mutaţiile din teren şi utilizarea eficientă a tehnicilor comunicaţionale, toate pentru a identifica şi limita cauzele şi condiţiile care generează sau favorizează traficul de persoane”, a completat ministrul de Interne.
Acesta a mai precizat că MAI face paşi importanţi în activităţile privind protecţia şi asistenţa victimelor, monitorizarea şi evaluarea fenomenului, dar şi eforturi susţinute pentru sporirea cooperării interinstituţionale şi internaţionale.
„Poliţiştii şi procurorii români cooperează cu colegii din statele partenere, având posibilitatea de a accesa sprijin tehnic şi logistic şi din partea instituţiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României, inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalităţii şi respectării statului de drept. Eforturile pe care ţara noastră le-a depus pentru stoparea acestui fenomen, pentru adaptarea instituţională şi creşterea performanţei structurilor operative angrenate în lupta cu criminalitatea au fost apreciate în nenumărate rânduri, adaptările necesare realizându-se în concordanţă cu recomandările formulate în rapoartele periodice publicate de Statele Unite ale Americii în domeniul traficului de persoane. Dar poate cea mai importantă componentă a acestei lupte este prevenirea. Victimele traficului de persoane şi exploatării de orice fel sunt persoane vulnerabile care au nevoie de protecţia noastră”, a adăugat Predoiu.
El a mai spus că sunt necesar în continuare „activităţi susţinute pentru conştientizarea populaţiei atât la nivel naţional, cât şi internaţional, în ţările de origine, de tranzit şi în cele de destinaţie, cu privire la existenţa traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum şi cu privire la riscurile asociate acestui fenomen”.
„Totodată, este necesar ca oamenii să îşi cunoască foarte bine drepturile, să ştie că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violenţe şi să aibă încredere că vor fi protejaţi de lege. În aceste vremuri, pe fondul escaladării inegalităţilor sociale, a înrăutăţirii situaţiei geopolitice şi a valului de strămutări, tot mai mulţi oameni devin vulnerabili în faţa traficanţilor. Majoritatea victimelor sunt femei şi copii, dintre care mulţi suferă violenţă brutală, muncă forţată sau abuzuri sexuale. Este datoria noastră, a tuturor – instituţii publice, parteneri guvernamentali şi neguvernamentali, societate civilă, mediu privat şi comunităţi – de a ne uni eforturile, de a investi mai mult în detecţie şi protecţie, de a-i ajuta pe supravieţuitori să-şi refacă viaţa, de a nu lăsa în urmă nicio victimă a traficului de persoane”, a completat Predoiu.
Liberalul a mai declarat că „suntem datori să facem tot ce ne stă în putere şi să utilizăm toate pârghiile de care dispunem, fiecare pe palierul său de competenţă şi de responsabilitate, pentru ca împreună să construim o societate în care nimeni să nu poate fi niciodată cumpărat, vândut sau exploatat!”
„Marcarea Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane reprezintă manifestarea unei puternice solidarităţi globale împotriva exploatării umane, o chemare la acţiune pentru contracararea unui fenomen care aduce atingere unui deziderat universal, de clădire a unei societăţi în care toţi suntem egali şi liberi”, a concluzionat ministrul Afacerilor Interne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.