Poliţia de Frontieră are în dotare o dronă de mari dimensiuni pentru supravegherea graniţei maritime, iar ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent la ceremonia de lansare a acestui nou serviciu, a afirmat că acest sistem complex va inspecta zona de Coastă a Mării Negre. "Se fac paşi importanţi în dotarea structurilor MAI cu astfel de capabilităţi, ceea ce va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren”, a arătat Bode.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Lansarea unui serviciu de supraveghere a frontierei maritime cu dronă, în parteneriat cu Agenţia Europeană pentru Securitate Maritimă, a avut loc, marţi după-amiază, la sediul Grupului de Nave Mangalia, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. 
 
El a declarat că astfel Poliţia de Frontieră are un nou instrument pentru moniorizarea spaţiului aerian şi terestru. 
 
"După cum aţi putut observa, de pornit, porneşte, o să vedem şi cum funcţionează şi aş vrea să îmi permiteţi să spun câteva cuvinte într-un moment important pentru Poliţia de Frontieră care începând de astăzi are încă un instrument în activitatea de monitorizare a spaţiului aerian şi terestru, un sistem complex de supraveghere care va inspecta zona de coastă a Mării Negre, oferind informaţii importante pentru asigurarea securităţii frontierei. Mă bucur să constat că se fac paşi importanţi în dotarea structurilor MAI cu astfel de capabilităţi ceea ce va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren”, a afirmat Lucian Bode.
 
De asemenea, şeful Serviciului Supraveghere şi Control Naval din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Ionel Pavel, a declarat că drona poate fi operată pe o distanţă de 200 de kilometri de la locul de lansare, pentru o perioadă de şase ore, indiferent de condiţiile hidrometeorologice.
 
"Sistemul este unul performant, dotările sale tehnice permiţând să fie operată pe o distanţă de 200 de kilometri de la locul de lansare pentru o perioadă de şase ore, indiferent de condiţiile hidrometeorologice. Dotările sale includ mai multe tipuri de senzori şi sisteme utilizate pentru misiune de supraveghere şi monitorizare, ca de exemplu un senzor optoelectronic cu funcţionare în regim de zi şi noapte, senzor automat de scanare şi detectare pe timp de zi a diverselor obiecte aflate la suprafaţa mării precum şi un sistem de identificare automată a navelor corelat cu un sistem pentru recepţionarea mesajelor de urgenţă pe mare. Serviciul care operează sistemul în cauză este unul complex, compus din punct de comandă şi control la sol, gestionarea datelor şi informaţiilor primite în timp real, asigurarea comunicării cu centrul de comandă şi control al SCOMAR şi cu unităţile de trafic aerian”, a transmis Ionel Pavel. 
 
El a precizat că un sistem similar, dar de mai mici dimensiuni, funcţionează deja la bordul navei Poliţiei de Frontieră "Ştefan cel Mare", iar drona respectivă poate zbura 40 de minute pe distanţe de până la 10 kilometri. 
 
Poliţia de Frontieră a transmis, printr-un comunicat de presă, că implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance -Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor fără pilot/ tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Serviciul este operaţional din luna martie, în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Române, la Marea Neagră, şi foloseşte aparate de zbor tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100.
 
"Acest sistem este pus la dispoziţie de către Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă – E.M.S.A. şi utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situaţii/evenimente/incidente, cât şi pentru creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea şi controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului şi a faunei marine, precum şi asigurarea intereselor statului român în zona contiguă şi zona economică exclusivă”, a transmis Poliţia de Frontieră. 
 
Serviciul este alocat pentru o perioadă de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat şi tehnica aferentă pentru operarea acestuia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.