Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) spune, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Viceprimarul Aurelian Bădulescu susţine că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului, ceea ce înseamnă că pentru ei, legea nu se aplică la fel ca pentru toate organizaţiile. Preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, prezent la întâlnire, a explicat că motivul refuzului semnării acestui document este faptul că legea nu obligă la acest lucru.
„Se încearcă doar găsirea unor ţapi ispăşitori. Noi am venit din respect, fiindcă aşa este normal, să discutăm. De aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare, de protocol, dar este foarte important să clarificăm situaţia. Deci pe 10 invităm cât mai mulţi oameni, eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni şi mesajul este clar, căderea Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate. Acesta este cel mai important mesaj, demisia Guvernului. Repet, noi am venit din bună credinţă pentru că am fost invitaţi, dar dacă era o discuţie într-adevăr de bună credinţă, ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte. Noi am făcut notificarea din 14 iunie”, a declarat Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Capitalei.
Viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că dacă Federaţia Românilor de Pretutindeni a anunţat că renunţă la organizarea acţiunii de vineri din Piaţa Victoriei, a fost contactată următoarea entitate care a notificat PMB cu privire la organizarea unui eveniment, respectiv Platforma Acţiunea Civică pentru Tineri, care însă nu îşi asumă în scris organizarea protestului, fiind „organizator de fapt, nu de drept”. Bădulescu a precizat că reprezentantul PACT a refuzat semnarea unui protocol, aşa cum ar fi normal şi legal, astfel că a dat de înţeles că pentru PACT legea nu se aplică în acelaşi fel ca pentru toată lumea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Încă o dovadă a faptului că cel puţin până la acest moment, parte dintre cei care au înţeles să depună solicitările nu înţeleg care sunt prevederile Legii nr. 60/1991. Această lege pentru dânşii nu are acelaşi efect ca pentru toate organizaţiile sindicale care vin în Bucureşti să protesteze. (...) Când s-a pus problema calităţii dumnealor, au spus că este o calitate pur reprezentativă, nu înţeleg să fie organizatori. (...) Nu s-a discutat nimic legat de cheltuieli, ci doar de obligaţiile organizatorului, pentru că aşa cum aţi fost învăţaţi, când te duci la un spectacol cu Michael Jackson, în funcţie de numărul de oameni trebuie să ai toalete, trebuie ca împreună cu organizatorul să pui la dispoziţie toate aceste elemente de bun simţ: apă, toalete, intervenţia medicului în cazul în care este nevoie. Am făcut apel la art. 4 din Legea 60/1991 care se referă la obligaţiile părţilor. Dânşii au înţeles doar să luăm act că nu sunt organizatorii de drept, dar dumnealor, aşa cum aţi observat, sunt organizatorii de fapt al acestei adunări, dacă se va desfăşura”, a explicat Aurelian Bădulescu.
La rândul său, preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, Cristian Dide, care l-a însoţit la discuţii pe Tudor Cârstoiu, a explicat că motivul refuzului semnării acestui protocol este faptul că legea nu obligă la semnarea unui document. El a spus că nici măcar nu este vorba ca un protest să primească o autorizaţie, pentru că organizatorul manifestaţiei trebuie doar să notifice Primăria Capitalei cu privire la acest lucru.
„Noi am anunţat autorităţile şi forţele de ordine că pe data de 10 intenţionăm să protestăm. Este normal într-un stat democratic să facem lucrul ăsta. (...) Nu am discutat de sume, dar asta prevede legea, dacă eu cer ajutorul primăriei, ea trebuie să mă factureze în avans. Or, noi nu avem cum să discutăm pe Legea 60 cu 48 de ore înainte. Despre asta e vorba când spunem că nu ne asumăm acest protest ca organizatori. Noi am mobilizat oameni să vină la miting şi mobilizăm în continuare să vină la acest protest care se va ţine. Nu avem cum să ne asumăm responsabilitatea de a semna documente, documente pe care le inventează primăria. Nu există autorizaţie pentru protest, eu nu-i cer voie domnului Bădulescu într-un stat democratic să-mi exprim nemulţumirea public. Eu îl informez că vreau să-mi exprim nemulţumirea. Iar dânsul nu-mi aprobă mie dacă vrea sau nu. Eu declar şi atât. Dânsul va lua măsurile care se impun pentru ca eu să manifest paşnic”, a spus Dide.
Primăria Capitalei a transmis marţi că Federaţia Românilor de Pretutindeni ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că organizatorii vor să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.
În timp ce reprezentanţii celor două organizaţii afirmă că legea nu obligă la semnarea unui protocol pentru desfăşurarea unei manifestaţii, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a spus că nu îşi mai asumă organizarea mitingului pentru că nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei.
Marţi seară, PMB a transmis jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat şi conţine detalii despre organizarea evenimentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.