Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, sâmbătă, la Sibiu, la prezentarea produsului “Telemeaua de Sibiu” – Indicaţie Geografică Protejată şi a afirmat că, prin realizarea acestui demers, brânza tradiţională produsă de oierii din judeţ va fi cunoscută, într-adevăr, pe piaţa internă şi internaţională şi vor fi eliminaţi din piaţă cei care, în goana după câştig, denaturează valoarea şi uneori înşeală consumatorul.
Petre Daea a participat, sâmbătă, la Prefectura Sibiu la prezentarea produsului ”Telemea de Sibiu” – Indicaţie Geografică Protejată, dosarul acestui demers urmând a fi depus, luni, la sediul Ministerului Agriculturii.
”Încep salutând pe bravii stăpâni ai muntelui, aici, la ei acasă. Vă salut dragi crescători de oi. Vă salut dragi sibieni, vă salut dragi români. În instituţia statului daţi astăzi semnalul de botez a unei reţete pe care aţi pus-o în mişcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 aţi făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnaţi actul de naştere al acesteia pentru a vă face cunoscuţi şi a scoate de pe piaţa ţării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea reţete, denaturând valoarea şi uneori înşelând consumatorul. Bravo iniţiatorilor, celor care au pus în mişcare o procedură legală pe care noi am instituit-o la Ministerul Agriculturii cu scopul de a face reguli în ţară şi a da respectul cuvenit acelora care se identifică cu asemenea activitate”, a declarat Petre Daea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta a explicat că, de luni, dosarul produsului ”telemeaua de Sibiu” intră într-o procedură mai lungă, însă se va elibera o etichetă care atestă faptul că telemeaua care o poartă a fost realizată în judeţul Sibiu, din lapte proaspăt de oaie, după o reţetă tradiţională.
”Sunt scăpări în domeniu. Au fost şi sunt oameni care falsifică produsul, care, în goana pentru câştig, se dezbracă de haina de respect care trebuie păstrată tot timpul, indiferent unde ne aflăm”m, a mai spus ministrul.
Procedura prevede o perioadă de 60 de zile în care dosarul poate fi contestat, ulterior devenind protejat pe piaţa internă. Specialiştii sibieni estimează că acest lucru se va întâmpla din ianuarie 2018.
Dosarul va fi apoi transmis Comisiei Europene care va stabili faptul că produsul ”Telemeaua de Sibiu” este produs de ”Indicaţie Geografică Protejată” şi va putea fi distribuit în Uniunea Europeană cu această ddenumire.
În sistemele de calitate europene, ”Indicaţie Geografică Protejată” (IGP) înseamnă produs originar dintr-un anumit loc, regiune sau ţară, care are o anumită calitate, reputaţie sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului şi cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată.
Judeţul Sibiu este cunoscut în întreaga ţară pentru telemea, aici fiind şi cel mai mare număr de oieri din ţară, dar şi cel mai mare efectiv de animale înregistrate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.