Mai mulţi elevi şi structuri reprezentative ale elevilor din ţară au iniţiat o petiţie pe platforma Declic prin care solicită revenirea la media 8.50 pentru bursele de merit ale elevilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al iniţiatorilor acestei petiţii, elevii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Educaţiei a majorat plafonul de acordare a bursei de merit de la 8.5 la 9.5.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În plus, elevii sunt nemulţumiţi că a fost introdusă o nouă condiţie suplimentară prin care elevii pot avea maximum 10 absenţe nemotivate pentru a beneficia de bursa de merit.
 
Din acest motiv, Petre-Daniel Tîrziu, elev în clasa a XI-a la un liceu din Iaşi, Ştefan Alexoaie, elev în clasa a XI-a la un liceu din Botoşani, Alice Stoica, elevă în clasa a X-a la un liceu din Ploieşti, Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul Economic "Octav Onicescu" Botoşani şi Consiliul Şcolar al Elevilor din Colegiul Naţional "Alexandru Lahovari" Râmnicu Vâlcea au iniţiat o petiţie pe platforma Declic, intitulată "Elevii vor burse de merit de la 8.50!". 
 
“Faptul că ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, neexistând vreun proiect în consultare publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, reprezintă o încălcare crasă a prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică," au declarat iniţiatorii petiţiei.

Potrivit acestora, bursele şcolare şi-au făcut apariţia în legislaţia românească în anul 1995, având scopul de a combate abandonul şcolar, de a motiva elevii dezavantajaţi să studieze şi să promoveze performanţa şcolară.

”La 10 ani distanţă de la publicarea condiţiilor de acordare a burselor şcolare, acestea sunt modificate din pix de către Ministerul Educaţiei. Astfel, 730 de mii de elevi din România rămân fără burse. Probabilitatea ca 730 de mii de tineri să părăsească sistemul de educaţie din România, în următorii ani, este una destul de ridicată, în contextul acestei decizii luate din pix de Ministrul Sorin Cîmpeanu. Lipsa de consultare publică, încălcând flagrant principiul transparenţei decizionale, pune în pericol beneficiarii primari ai educaţiei, cei mai afectaţi de schimbările curente din educaţie. Opiniile elevilor, profesorilor şi părinţilor trebuie să fie ascultate de către minister”, se maia artă în petiţie. 

Consiliul Naţional al Elevilor a criticat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, şi vorbeşte despre ”masacrul burselor şcolare”, acuzând Ministerul Educaţiei că face economie pe spatele a milioane de elevi şi aamininţat cu proteste la nivel naţional, dacă instituţia nu revine asupra deciziei.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.