La aproape trei luni de la startul recensământului câinilor cu stăpân din Timişoara, organizat de Primăria Timişoara împreună cu asociaţiile Micaela şi Banat IT, voluntarii au adunat informaţii din 2.476 de gospodării, situate pe 68 de străzi. Datele centralizate arată că, din totalul de 610 câini recenzaţi, 477 sunt de rasă comună, dintre care 266 sunt sterilizaţi şi 211 nesterilizaţi. În ceea ce priveşte identificarea, 227 sunt microcipaţi, iar 250 nu au microcip. Ceilalţi 133 de câini recenzaţi sunt de rasă cu pedigree, aceştia fiind, în general, în conformitate cu cerinţele legale privind microciparea şi înregistrarea.
”Voluntarii au notat şi informaţii despre câinii seniori, mulţi depăşind media de vârstă specifică rasei. În Ronaţ, o căţeluşă de 20 de ani trăieşte alături de familia care a îngrijit-o o viaţă întreagă, iar în Blaşcovici, o altă femelă de 18 ani continuă să fie iubită şi protejată. Alţi 17 masculi, cu vârsta între 11 şi 15 ani, au încă poftă de viaţă şi sunt bine îngrijiţi”, arată Primăria Timişoarei într-un comunicat.
Recensământul se desfăşoară până în iulie 2025 în zonele Blaşcovici, Ronaţ, Lipovei, Ghiroda Nouă, Kuncz, Girocului, Soarelui şi Ciarda Roşie.
”Echipele de recenzori voluntari, implicate activ în această iniţiativă, colectează date despre câinii fără certificat pedigree şi care nu sunt sterilizaţi, microcipaţi sau înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS). Pe lângă colectarea informaţiilor, voluntarii informează proprietarii despre campania gratuită de sterilizare, singura soluţie eficientă pentru controlul populaţiei canine şi prevenirea abandonului animalelor. Sterilizarea este gratuită pentru proprietarii de câini care au domiciliul sau reşedinţa în Timişoara şi care realizează un venit sub salariul mediu brut. Costurile intervenţiilor sunt acoperite din bugetul local”, menţionează instituţia.
Obiectivul programului iniţiat de municipalitate este prevenirea înmulţirii necontrolate a câinilor, combaterea fenomenului de abandon şi optimizarea cheltuielilor alocate serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân.
Campania a fost lansată în urma unui proiect pilot derulat în zona Plopi.
”Datele au indicat faptul că 61,5% dintre câinii cu stăpân se pot înmulţi necontrolat”, mai arată primăria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.