Peste 40 de asociaţii şi grupuri civice din ţară şi străinătate solicită începerea unei ample reforme electorale, după consultări cu societatea civilă, cu românii din afara graniţelor şi cu observatorii electorali independenţi. Asociaţiile cer ca dialogul să se facă cu consultarea experţilor electorali ai OSCE şi cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. ”Diaspora trebuie să poată vota! Diaspora trebuie să fie reprezentată just!”, au transmis semnatarii documentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 40 de asociaţii şi grupuri civice din ţară şi străinătate au transmis, miercuri, un comunicat în care solicită tuturor partidelor politice să iniţieze de urgenţă consultări în vederea reformării legislaţiei electorale.

”Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 sunt al doilea rând de alegeri organizate în ultimii 5 ani în diaspora în condiţii total improprii. După alegerile prezidenţiale din 2014 românii din afara graniţelor au fost, în 26 mai 2019, din nou afectaţi  de încălcarea dreptului fundamental la vot, aşa cum este el stabilit de Constituţia României în articolul 36. După cum a demonstrat grupul de lucru al iniţiativei “Un Timbru pentru dreptate”, determinarea numărului şi distribuţiei geografice a cetăţenilor români în străinătate este perfect posibilă, cu o precizie mai mult decât suficientă. Statul român are datoria să determine şi să folosească aceste informaţii, datorie care ar trebui ancorată în legislaţie. Semnalăm că procesul electoral, în forma lui actuală, ridică obstacole şi în calea românilor cu reşedinţa în ţară. Aceste piedici trebuiesc eliminate, exercitarea dreptului la vot şi reprezentarea egală trebuiesc garantate prin litera, prin spiritul şi prin aplicarea legii”, se arată în document.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Semnatarii comunicarului apeciază că s-au cerut lmăsuri pentru îmbunătăţirea procesului de vot la alegerile prezidenţiale.

”Salutăm în mod special măsurile pentru debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare, modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor şi mărirea numărului de secţii de votare din străinătate. Modificările privind introducerea votului anticipat pentru alegerea preşedintelui României şi extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerea preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri pot reprezenta o îmbunătăţire semnificativă dacă sunt susţinute de studii de impact şi de o campanie intensă de informare a alegătorilor. Susţinem explicit menţinerea şi îmbunătăţirea sistemului SIMPV, care şi-a dovedit utilitatea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Considerăm că 26 mai este o experienţă care nu mai trebuie să se repete”, au mai transmis asociaţiile şi grupurile civice.
Semnatarii documentului cer iniţierea de consultări în vederea reformării legislaţiei electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara graniţelor şi cu observatorii electorali independenţi.

Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experţilor electorali ai OSCE şi cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislaţiei electorale, bazată pe studii de impact şi pe o susţinere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfăşoare în condiţii semnificativ îmbunătăţite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE. Credem că România trebuie să îşi asume reprezentarea justă a diasporei în Parlament”, au mai scris emnatarii documentului.

Aceştia cer românilor cu reşedinţa sau domiciliul în afara ţării să contacteze cât de curând Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă.

”Este important ca ei să îşi exprime dorinţa de a avea secţii de vot în apropierea reşedinţei şi de a contribui, după posibilităţi, la organizarea procesului electoral”, se mai arată în document.

Documentul este semnat de Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia #activAG Piteşti, Asociaţia Bihorul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VeDem Just, Acţiunea Civică Galaţi, Braşovul Civic, Canada Save Roşia, Corupţia Ucide Cuza Vrea Dreptate Iaşi, Diaspora Franţa Solidară cu România, Diaspora Milano, Euro Aleg 2.0, Federaţia Iniţiativa Timişoara, Geeks for Democracy, Grup civic Cetăţean Implicat, Grupul Civic Madrid RO, Iniţiativa România, Mişcarea Civică Diaspora Belgia, Oradea Civică 2017, ProCivic Baia Mare, Reset, REZISTENŢA, Rezist Berlin, Rezist Bilbao, Rezist Budapesta, Rezist Constanţa, Rezist Dublin, Rezistenţa din Diaspora, Rezist Galaţi, Rezist Iaşi, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, #Rezist Milano, Rezist Protestatari pro Democraţie Londra, Rezistăm şi la Paris, Rezist Zürich, Rezist WMW, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Un Timbru pentru Dreptate şi Vă vedem din Iaşi

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.