Peste 100 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost înregistrate în ultimele patru luni, anunţă Ministerul Sănătăţii. 12 oameni au murit din cauza infecţiei cu acest virus, din Bucureşti şi din şase judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din 2 mai şi până în prezent au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile.

De asemenea, 12 oameni au murit din cauza acestui virus. Cinci decese au fost înregistrate în Bucureşti, două în judeţul Olt şi câte unul în Iaşi, Galaţi, Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministerul precizează că faţă de anul trecut, anul acesta debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, specialiştii spunând că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, însă nu este vorba de o epidemie, cum a fost în 1996, 2010 şi 2016.

Virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar factorii ajutători pentru transmiterea virusului sunt perioada ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor  de protecţie personală.

Potrivit sursei citate, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din ţară s-au luat măsuri de siguranţă. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.