O parte dintre pompierii români care intervin pentru stingerea incendiilor din Grecia şi-au încheiat misiunea. Este vorba despre 38 de pompieri, parte a Modulul României participant la programul de pre-poziţionare derulat în sprijinul Republicii Elene. Ei predau ştafeta colegilor din Franţa, dar aproape o sută de pompieri români luptă în continuare cu flăcările în Rodos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Modulul României, participant la programul de pre-poziţionare derulat în sprijinul Republicii Elene, predă ştafeta modulului GFFF-V din Franţa. Activitatea a avut loc astăzi, 31 iulie, în baza de operaţii din Nea Makri (regiunea Attica), în prezenţa unei delegaţii a Comisiei Europene”, a transmis, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa citată a precizat că pe parcursul zilei se vor desfăşura activităţi privind predarea- primirea misiunii de pre-poziţionare către echipa din Franţa şi rezolvarea aspectelor de natură logistică care să permită finalizarea misiunii, în cele mai bune condiţii, şi revenirea în ţară a colegilor noştri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În afară de cei 38 de pompieri care au încheiat astăzi programul de pre-poziţionare şi care se vor întoarce în ţară, în insula Rodos din Republica Elenă se află încă 92 de pompieri români cu mijloacele tehnice specifice. Aceştia au fost dislocaţi în Grecia ca urmare a solicitării de asistenţă internaţională a autorităţilor elene prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, în cadrul programului de pre-poziţionare, primul contingent, format din 40 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare (10.000 l), 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă) a plecat din România la data de 29 iunie, pe ruta Ciolpani – Bucureşti – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).

Schimbarea efectivelor s-a realizat la data de 15.07.2023, iar alţi 40 de pompieri au înlocuit personalul din regiunea Attica.

Programul de pre-poziţionare este organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.

Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.