Inspectorii şcolari care au primit calificatul "nesatisfăcător" în urma evaluării activităţii pe 2016-2017 reacţionează după ce ministrul Educaţiei a decis anularea evaluărilor şi constituirea unei comisii de disciplină în care să se analizeze cine a viciat procedura de evaluare. Şefii inspectoratelor spun că în sfârşit ”s-a făcut dreptate”, în timp ce unii spun că cei care au greşit trebuie să plătească atât administrativ cât şi penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Inspectorul general al IŞJ Brăila, Cătălin Canciu, spune că decizia  Ministerului  Educaţiei de a  anula evaluările este rezultatul ”strigătului de disperare” al celor care s-au trezit în situaţia de a le fi evaluată activitatea cu nesastisfăcător.

”Este o reacţie de împlinire a unui străgăt de disperare, a unei nedreptăţi care ni s a făcut într-un mod josnic de o instituţie a statului român. Este normal şi politicos să aşteptăm să vedem paşii următori ai domnului ministru, eu cred că întâlnirea noastră cu domnia sa a a fost motivul pentru care s a anulat această aşa zisă evaluare”, a spus Canciu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Canciu a adăugat că o reevaluare a inspectorilor, după anularea celor din toamnă, nu este prevăzută în metodologie

”Vor trebui să răspundă la o intrebare: o reevaluare este legală? Se poate schimba metodologia în timpul jocului? Sunt întrebări la care nu ştiu să răspund iar noi cu avocaţii noştri vom stabili demersurile legale pe care le vom face dacă ministerul va continua să ne creeze dezavantaje majore”, a declarat joi generalul de la IŞJ Brăila, Cătălin Canciu.

Pe de altă parte, inspectorul general adjunct al IŞJ Buzău, Nela Wamsiedel, consideră că decizia este înţeleaptă.

”Am primit cu multă bucurie vestea. Domnul ministru, consider că  a dat dovadă de multa intelepciune si multă corectitudine în analiza tututor contestaţiilor depuse. Nu doar cei care au primit nesatisfăcător au depus contestaţie, ci şi mulţi care au primit ”bine”. Sunt anulate toate evaluările. Probabil se va proceda la o nouă evaluare, sperăm într o evaluare corectă. Se va face o comisie de disciplină şi vor răpspunde cei care şi-au bătut joc de activitatea noastră aşa că mă simt răzbunată în acest moment. ”, a declarat Nela Wamsiedel, inspector general adjunct al IŞJ Buzău.

Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri, că a decis anularea rezultatelor evaluărilor inspectorilor şcolari generali, a inspectorilor generali adjuncţi şi a directorilor caselor corpului didactic, după ce în urma verificărilor făcute de către Corpul de Control al ministrului au fost constatate vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă. Ministerul mai spune că a fost începută cercetarea disciplinară în cazul persoanelor vinovate.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma verificărilor făcute de către Corpul de Control al ministrului, în perioada 20-23 februarie, vizând respectarea Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale a inspectorilor şcolari generali, inspectorilor şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi a directorilor caselor corpului didactic au fost constatate vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă.

Astfel, Corpul de Control al ministrului a constatat că au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014), că din formularele utilizate în procesul de evaluare lipseşte rubrica de autoevaluare şi că totalul punctajului de pe unele fişe de evaluare a fost calculat greşit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obţinând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere. În alte cazuri, s-a ajuns la situaţii aberante în care punctajul acordat depăşeşte punctajul maxim de 100 de puncte.

Evaluarea directorilor caselor corpului didactic nu a fost realizată, de fapt, de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare.

Ministrul Educaţiei anunţă că a decis anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic, reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare şi "efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate".

Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncţi şi directorii caselor corpului didactic sunt evaluaţi anual conform prevederilor Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menţinerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management.

Mai mulţi inspectori generali şi adjuncţi din ţară, în special din rândul celor demişi în vara anului trecut de către fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, dar care au fost repuşi în funcţii după ce au câştigat în instanţă suspendarea deciziilor, au reclamat că au primit prin fax, într-o vineri noapte, fişe de evaluare care nu le-ar aparţine. Ei spuneau că în urma acestor evaluări au fost notaţi cu "nesatisfăcător", motiv pentru care vor depune contestaţii la Ministerul Educaţiei. Astfel de situaţii au fost la Buzău, unde toate cele trei şefe ale ISJ au fost notate cu "nesatisfăctor", dar şi la Brăila, în Mehedinţi, în Arad sau în Vrancea.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.