Premierul Ludovic Orban a cerut, joi, ca poliţiştii de frontieră să ceară actele celor care intră în ţară cu maşinile personale pentru a identifica dacă aceştia vin din zonele unde este focar de coronavirus, precizând că este complicat să pui în izolare nişte oameni care vin din alte zone. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că, în ultimele 24 de ore peste 3.200 de cetăţeni din Italia au intrat în România
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că în ultimele 24 de ore peste 3.200 de cetăţeni din Italia au intrat în România.
“În ultimele 24 de ore, pe intrările în ţară, pe cele 14 cu Ungaria, 7 cu Serbia şi cele 16 aeroporturi au intrat 3.210 cetăţeni din Italia”, a spus Vela.
Ludovic Orban i-a cerut ministrului de Interne ca poliţiştii de frontieră să ceară actele celor care vin din Italia cu maşinile personale pentru a se stabili dacă vin sau nu din zonele unde este focar de coronavirus.
“Cereţi Poliţiei de Frontieră să ceară mai ales celor care vin cu maşini personale actele din Italia pentru a identifica cu precizie dacă vin din zonele de focar sau nu. Aşa e complicat să îi bagi în izolare pe nişte oameni care vin alte zone. Am înţeles că au fost băgaţi în izolare nişte oamenii care veneau din zone care nu aveau legătură. Aici trebuie să le explicăm că este în interesul lor să prezinte aceste acte ca să putem să luăm cele mai potrivite măsuri”, a spus Orban.
Premierul i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode să obţină informaţii legale de listele de pasageri de pe cursele aeriene şi cele de cale ferată.
“Domnule ministru al Transporturilor, trebuie să obţinem imediat informaţii legate de listele de pasageri de pe cursele aeriene, de pe cursele de cale ferată. Şi dacă şeful autorităţii nu răspunde la telefon, să-l daţi afară instant”, a spus Orban.
Ministrul Transporturilor a completat: “Nu se pune problema, trebuie să răspundă toţi la solicitările noastre”.
Bode a spus că în România vin zilnic aproximativ 80 de mii de cetăţeni.
“În România vin zilnic aproaximatriv 80 de mii de cetăţeni, structura de schimbă de la o zi la alta. Structura dinainte de a apărarea acestă situaţie în Italia era 45.000 pe calea aerului şi 35.000 pe cale terestră. Indiferent de modul de transport pe care îl aleg aş vrea să transmitem mesaj cât se poate de clar cetăţenilor că acţionăm indiferent de modul de transport pe fiecare mod de transport în scopul de a asigura toate condiţiile astfel încât niciun cetăţean să nu se îmbolnăvească, nici un cetăţean care alege să vină în România pe calea aerului sau cu trenul să nu contacteze acest virus în avion, în aeroport sau în tren”, a spus ministrul Transporturilor.
Astfel, el a menţionat că au fost realizate culoare speciale de debarcare în aeroporturi pentru cursele care vin din zonele unde există focar de coronavirus, au fost realizate locuri special amenajate pentru completarea formularelor şi benzi dedicate pentru bagajele călătorilor care vin din zone afectate.
Lucian Bode a mai afirmat că joi va fi semnat acordul cadrul pentru semnarea contractului pentru achiziţionarea celor 35 de termoscanare.
“Astăzi se va semna acordul cadru şi îl vor transmite către DSU pentru semnarea contractului subsecvent în vederea achiziţionării celor 35 de termoscanare, 5 săptămâna viitoare, 10 până pe 20 martie şi restul de 20 în 55 de zile. Furnizorul este o companie din Irlanda”, a mai afirmat Bode.
El a mai spus că în trenurile care intră în ţară sunt dezinfectate echipamentele, mânerele, cotierele, măsuţele şi toaletele. De asemenea, ministrul Transporturilor a precizat că un program suplimentar de dezinfecţie este realizat şi la metrou.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.