Premierul Ludovic Orban spune că, prin declararea ca neconstituţională a legii privind desfiinţarea pensiilor speciale, CCR a arătat "că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare" şi că "urmăreşte că menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Curtea Constituţională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmăreşte că menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pe principiul contributivităţii”, a afirmat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban.

El a spus că PNL a susţinut constant necesitatea ca pensiile să fie calculate după singurul principiu "just, legitim”, care este cel al contributivităţii, iar liberalii susţin ca singură excepţie pensiile de serviciu ale cadrelor militare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituţională care conţine oameni care nici măcar nu ar trebui şi nu ar avea dreptul să judece astfel de sesizări pentru că ei înşişi sunt beneficiari de pensii speciale şi se află într-un vădit conflict de interese”, a mai spus primul ministru.

El a adăugat că liberalii vor încerca să refacă legea ţinând cont de observaţiile CCR, dar cu acelaşi obiectiv, calculul pe baza contributivităţii.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale, obiecţii formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Avocatul Poporului.

CCR arată, într-un comunicat de presă, că a dispus conexarea cauzelor, având în vedere obiectul lor.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţiile de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale este neconstituţională, în ansamblul său", arată sursa citată.

Curtea a reţinut, în esenţă, că legea criticată are un "caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ”pensiilor speciale”, fără a se respecta exigenţele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor."

Potrivit sursei citate, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi obligaţia constituţională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecinţa încălcării dispoziţiilor art.65 alin.(2) lit.j) şi art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituţie.

"De asemenea, actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) care consacră statul de drept, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor. Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată şi cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituţie. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispoziţiilor art.147 alin.(4) din Constituţie, deciziile sale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, având aceleaşi efecte pentru toate autorităţile publice şi toate subiectele individuale de drept", mai scrie în comunicatul CCR.

Avocatul Poporului Renate Weber explica, la sfârşitul lunii ianuarie, ce anume consideră neconstituţional în legea care elimină pensiile speciale.

”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”, spunea Weber,

Avocatul Poporului mai preciza că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituţional şi care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora”.

”Or, există iarăşi o prevedere constituţională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputaţi care au atras atenţia că prin această lege se încalcă decizii ale CCR şi totuşi au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim şi să pretindem că-l construim cu toţii împreună şi în acelaşi timp pur şi simplu să încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, afirma Weber.

ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea de eliminare a pensiilor speciale,acuzând că încalcă principiul independenţei judecătorilor, şi afectează statutul constituţional al procurorilor. De asemenea, în opinia ICCJ, legea încalcă principiul nediscriminării, în special prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraţilor, intre magistraţii civili şi cei militari.

Preşedintele ICCJ Alina Corbu a afirmat, într-o scrisoare deschisă, că decizia Parlamentului de eliminare a pensiilor ”speciale” - despre care afirmă că elimină doar 5% din aceste pensii - este tristă şi stupefiantă, bazată pe faptul că Justiţia e tratată ca o Cenuşăreasă sau ca o o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului. Ea admite că atitudinea negativă a publicului în cazul pensiilor magistraţilor este justificată, având în vedere gravele excese în cazuri particulare, majoritatea generate de imperfecţiuni legislative. Preşedintele ICCJ subliniază că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite, ele incluzând o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.