Bankwatch România cere, miercuri, să nu se emită Acordul de mediu pentru Hidrocentrala de la Răstoliţa, proiect pentru care ar urma să se defrişeze peste 130 de hectare de pădure. Organizaţia afirmă că proiectul ”are multiple lacune şi un impact negativ semnificativ asupra mediului şi biodiversităţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

(Ştire corectată în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure afectată. Eraorea aparţine Bankwatch România)

”Avocatul nostru, Alexandru Bajdechi, a participat astăzi în localitatea Răstoliţa, jud. Mureş, la dezbaterea publică privind eliberarea acordului de mediu pentru defrişarea a 138 ha de pădure în locul căreia ar urma să apară lacul artificial al hidrocentralei. Analiza detaliată a documentaţiei proiectului arată că acesta are multiple lacune şi un impact negativ semnificativ asupra mediului şi biodiversităţii”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Bankwatch România.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceştia detaliază problemele pe care le-au identificat:

  • Lacune majore în studii: Studiile de impact sunt incomplete şi nu respectă minime cerinţe legale, omisiuni esenţiale privind pierderea habitatelor şi impactul asupra speciilor protejate, precum lostriţa.
  • Impact negativ asupra biodiversităţii: Raportul de mediu recunoaşte un impact semnificativ negativ asupra biodiversităţii. Finalizarea proiectului ar afecta grav speciile de peşti, amfibieni şi vegetaţie. Proiectul ar distruge ultima populaţie viabilă de lostriţă din România, care se reproduce chiar aici.
  • Încălcarea legislaţiei: Proiectul contravine legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia mediului, fiind situat în arii naturale protejate de interes comunitar şi internaţional.
  • Impact cumulativ neglijat: Studiul nu ia în considerare impactul cumulativ al lucrărilor realizate de-a lungul anilor, fragmentarea conectivităţii râurilor şi efectele schimbărilor climatice.
  • Probleme legislative şi climatice: Continuarea proiectului ar ignora angajamentele României în domeniul protecţiei mediului şi ar putea duce la daune ireversibile în contextul schimbărilor climatice actuale.

”Cerem autorităţilor să respingă solicitarea de acord de mediu pentru acest proiect şi să prioritizeze protejarea naturii şi a resurselor noastre naturale”, a mai transmis organizaţia.

Ministerul Mediului a anunţat, în 3 iulie, că miniştrii Mircea Fechet şi Sebastian Burduja au avut o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi de la Ministerul Energiei, Hidroelectrica şi MMAP pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstoliţa, prima construită de la zero după Revoluţie.

Proiectul, o investiţie de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica şi se află în faza obţinerii Acordului de mediu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.