Bankwatch România avertizează, vineri, că România nici acum nu se află printre statele care au semnat angajamentul global împotriva metanului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare. În timpul COP27, încă 20 de ţări s-au alăturat mişcării mondiale, însă România nici acum nu se află printre ele”, avertizează, vineri, Bankwatch România, într-o postare pe Facebook.   

În 2021, peste zece organizaţii neguvernamentale de mediu şi tineret au transmis o scrisoare deschisă reşedintelui României şi ministrului Mediului prin care solicitau semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, unul dintre cele mai importante angajamente asumate în cadrul COP26.  

Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezintă o iniţiativă prin care  ţările din întreaga lume se obligă să contribuie la reducerea emisiilor globale de metan cu ”cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până în 2030 şi să treacă spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare şi verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari”. 

Potrivit organizaţiilor, România are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol şi gaze investigate în România.  

”Pe de altă parte, companiile care operează în România nu implementează programe de monitorizare sau prevenţie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgentează nevoia adoptării unor măsuri relevante pentru gestionarea şi reducerea emisiilor de metan şi necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional şi global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de seră asupra climei. Totodată, România este printre primele ţări producătoare de gaze fosile cu un rol important în Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe întregul lanţ de aprovizionare. Având în vedere această poziţie, ţara noastră ar trebui să îşi asigure un rol important în gestionarea emisiilor de metan, mai ales în perspectiva creşterii capacităţii de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Acest lucru ar însemna un procent de emisii crescute, care la momentul actual nu sunt monitorizate”, au transmis atunci organizaţiile semnatare. 

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 84-86 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.