O grupare navală NATO, formată din cinci nave militare străine, va face o escală în Portul Constanţa în această săptămână. Vizitele oficialilor străini la autorităţile locale şi activităţile de instruire comune din portul militar au fost anulate pentru respectarea măsurilor de limitare şi răspândire a Covid-19. De asemenea, marinarii militari străini vor rămâne în izolare la bordul navelor, pe perioada escalei din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, cinci nave militare străine fac o escală în portul Constanţa, în perioada 11-16 noiembrie. 
Nava de sprijin logistic "Aliakmon” (Grecia), vânătoarele de mine "Tsibar” (Bulgaria), "Alghero” (Italia), "Orion” (Franţa), "Edremit” (Turcia), precum şi dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu” alcătuiesc Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care operează în Marea Neagră, în perioada 29 octombrie – 18 noiembrie.
 
Înainte de escala din portul Constanţa, gruparea navală NATO a desfăşurat misiuni specifice în bazinul Mării Negre, a participat la Exerciţiul multinaţional "Poseidon 20”, organizat de forţele navale ale Bulgariei, şi a executat exerciţii comune cu navele militare ucrainene, în vestul Peninsulei Crimeea.
 
"Pentru respectarea măsurilor de limitare a răspândirii şi infectării echipajelor navelor militare cu noul coronavirus, au fost anulate vizitele oficialilor militari străini la autorităţile militare şi civile din Constanţa, precum şi activităţile de instruire comune, din portul militar, iar marinarii militari străini vor rămâne în izolare la bordul navelor, pe toată perioada escalei din România”, se arată în comunicat. 
 
Sursa citată menţionează că, dată fiind importanţa strategică a regiunii Mării Negre, prezenţa adaptată maritimă a Alianţei Nord-Atlantice, în bazinul pontic, a devenit ceva firesc, ca o continuare normală a măsurilor de asigurare-reasigurare a securităţii colective, pe flancul estic, iar prin acţiunile întreprinse, ţara noastră a demonstrat, în ultimii ani, că este un furnizor important de securitate în regiune.
 
"Pe parcursul anului 2020, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a trimis de cinci ori grupări navale permanente, în Marea Neagră, pentru a asigura o prezenţă navală constantă, în vederea întăririi posturii de descurajare şi de apărare a statelor aliate din zonă, iar Forţele Navale Române au contribuit, anul acesta, cu nave, aeronave şi cu peste 700 de militari la aceste misiuni ale Alianţei”, au mai transmis Forţele Navale.
 
Astfel, aproximativ 100 de zile, marinarii militari români au arborat pavilionul NATO la catarg şi au desfăşurat, în Marea Neagră, misiuni specifice împreună cu navele militare aliate, de trei ori în cadrul grupării navale NATO SNMCMG-2 (în luna ianuarie, puitorul de mine „Constantin Bălescu” a asigurat şi conducerea grupării, în lunile iulie şi octombrie-noiembrie, cu dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”) şi de două ori în cadrul grupării navale NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), cu fregata „Regina Maria”, în lunile martie şi iulie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.