O carte specială de condoleanţe în memoria Regelui Mihai a fost deschisă, joi, în Sala Unirii din Alba Iulia, suveranul fiind după prima sa domnie „Mare Voievod de Alba Iulia” şi în urmă cu 10 ani primind titlul de Cetăţean de onoare al oraşului. Zeci de persoane, politicieni, istorici, monarhişti sau oameni simpli, au scris mesajele lor de condoleanţe şi de rămas bun pentru Regele Mihai.
Cartea de condoleanţe a fost deschisă oficial în Sala Unirii în cadrul unei ceremonii solemne, fiind aşezată sub un portret al Regelui Mihai din tinereţe şi având de o parte şi de alta flori şi candele. De asemenea, în partea stângă a fost aşezat un steag al regalităţii pe care a fost montată o panglică de doliu.
Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria Regelului Mihai, decedat în 5 decembrie, iar apoi printre primii care au semnat în cartea de condoleanţe au fost primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Fulea sau viceprimarul Gabriel Pleşa.
„Majestate, suntem în locul unde acum aproape 100 de ani s-a semnat actul Unirii. Suntem în locul unde înaintaşii dumneavoastră au făcut posibil ca România să devină un stat puternic. Majestate, nu aţi plecat, aţi plecat doar fizic, însă rămâneţi cu sufletul şi cu tot ceea ce aţi făcut aici între noi. Suntem mândri că ati fost voievod de Alba Iulia şi cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia. Relaţia Albei Iulia cu Casa Regală este o relaţie fericită şi care ne onorează. Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate!”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, în cadrul ceremoniei de deschidere a cărţii de condoleanţe.
Regele Mihai este din 2007 şi cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia, oraş în care, în 15 octombrie 1922, avea loc încoronarea primilor regi ai României Mari.
Fostul suveran a purtat, în perioada 1930-1940, după prima sa domnie şi venirea pe tron ca rege a lui Carol al II-lea, titlul de „mare Voievod de Alba Iulia”.
De asemenea Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este cunoscută şi sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul şi soţia sa, Maria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.