O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române care a plecat sâmbătă, spre Spania pentru transportarea a 90.000 de măşti de protecţie de tip FFP 2, s-a întors, din motive tehnice în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, , la aproximativ două ore de la decolare, misiunea fiind amânată pentru duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române care a decolat sâmbătă, 2 mai, în jurul orei 09.10, spre Spania pentru transportarea a 90.000 de măşti de protecţie de tip FFP 2 s-a întors, din motive tehnice, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni”, anunţă MApN.

Ca urmare a unei probleme de natură tehnică semnalată de aparatura de bord după decolarea de pe aeroportul din Otopeni, echipajul a aplicat procedurile standard pentru astfel de situaţii şi a decis revenirea pe aerodromul militar.

Aeronava a revenit în deplină siguranţă pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 11.00, misiunea de zbor fiind reprogramată pentru duminică,  la ora 9.00.

Anterior, MApN a explicat că aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziţionate de către ţara noastră pe baza unui grant, în valoare de 10 milioane euro, semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene–DGECH.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Având în vedere prezenţa activă a României în domeniul protecţiei civile, Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitatie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19. Astfel, Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale care vor consta, în primă fază, în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziţionate de autorităţile române cu responsabilitate în domeniu, în regim de urgenţă, în funcţie de ofertele disponibile pe piaţa internaţională şi depozitate prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în depozitele proprii”, a subliniat ministerul.

Grantul alocat va acoperi costurile de achiziţie de echipament medical, costuri de întreţinere, inclusiv costuri de reparaţie, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport şi livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Aceste stocuri vor fi puse la dispoziţia statelor membre (inclusiv România) şi partenere ale Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de ameninţare gravă la adresa sănătăţii. În funcţie de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene urmează să decidă (în contextul unor activări concomitente de către mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregătirea şi iniţierea măsurilor necesare asigurării transportului către statul afectat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.