Numărul copiilor rămaşi în grija rudelor sau în sistemul de protecţie specială, după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, a scăzut semnificativ în ultimul an, conform PSD, care invocă o scădere de 14,25%, în intervalul iunie 2023 – martie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit celor mai recente cifre ale  Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate s-a redus cu 14,25% în perioada iunie 2023 – martie 2024 şi, ţinând cont de rata medie trimestrială, în acest moment scăderea se situează în jurul valorii de 20 de procente.

În luna martie, 61.007 copii erau în grija rudelor sau în sistemul de protecţie specială, cu 10.145 mai puţini comparativ cu luna iunie a anului trecut.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Conform PSD, această evoluţie este rezultatul investiţiilor publice, măsurilor sociale şi creşterii constante a economiei.
”Salariul mediu net a depăşit constant 1.000 de euro, ajungând la un avans de 14,8% comparativ cu momentul preluării guvernării de către PSD. Efectul direct este creşterea nivelului de trai al populaţiei, dar şi faptul că numărul românilor care aleg să se întoarcă acasă din Occident este mai mare decât cel al persoanelor care aleg să meargă să lucreze şi să trăiască în străinătate”, afirmă PSD.

Datele ANPDCA relevă şi o scădere importantă a numărului de familii în care există părinţi plecaţi la muncă în străinătate. La acest indicator valoarea a scăzut cu 10,34%, de la 55.771 în iunie 2023, la 50.003 în martie 2024.

”Mai semnificativ este însă avansul înregistrat în inversarea fenomenului migraţiei. Astfel, în cele 9 luni ale guvernării PSD pentru care există date oficiale, s-a înregistrat un salt de 42,55% comparativ cu cifrele înregistrate în perioada 2021-2023”, conform datelor invocate de PSD.

”Foarte multe familii s-au întors în România, au văzut că pot să îşi câştige existenţa şi aici”, afirmă Rareş Achiriloaie, preşedintele ANPDCA.

Potrivit PSD, un alt indicator al inversării fenomenului migraţiei este faptul că, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, banii trimişi în ţară de românii din diaspora depăşesc nivelul din 2007-2008, perioadă în care s-a consemnat exodul masiv al populaţiei din anii de imediat după aderarea la UE şi totodată ultimii ani de boom economic, reflectat şi în veniturile obţinute de cei care lucrau în străinătate.

Conform unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group, în prezent, doar 8% dintre români caută  oportunităţi de muncă în afara graniţelor României, în comparaţie cu 13% în 2020 şi cu 22% în 2018.

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.