Monumentul Infanteriei din Parcul Kiseleff, dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial şi înlocuit, în anul 2000, cu un alt monument dedicat infanteriei române, ar putea fi reconstruit cu ocazia comemorării Centenarului Marii Uniri, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Reconstrucţia monumentelor pierdute este una dintre modalităţile prin care se activează memoria colectivă, este un prilej de reflecţie asupra marilor evenimente istorice care au contribuit la devenirea României ca stat unitar şi independent. În această perioadă, când comemorăm Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri de la 1918, reconstrucţia Monumentului Infanteriei, operă a sculptorului Ion Jalea, se impune ca o datorie de onoare pentru glorificarea curajului soldaţilor infanterişti din Marele Război, care au luptat eroic pentru realizarea României Mari”, se arată în expunerea proiectului de hotărâre iniţiat de consilierii generali din partea PNL.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Jalea şi a fost inaugurat în 1936, la primul rond al Şoselei Kiseleff. Monumentul Infanteriei a fost dezasamblat în 1939 şi depozitat la Muzeul Miltar, cu scopul reamplasării lui, însă a dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial. Construcţia din bronz era formată dintr-un obelisc înalt din marmură, având de-o parte şi de alta un plutor militar alcătuit din 14 infanterişti aflaţi într-o acţiune ofensivă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În anul 2000, pe locul fostului monument a fost ridicat unul nou, realizat de sculptorul Ioan Bolborea şi format dintr-o coloană de bronz înaltă de peste 10 metri.

"Chiar dacă în primăvara anului 2000, pe locul fostului Monument al Infanteriei a fost rdicat un nou monument dedicat infanteriei române (...), considerăm important actul de recuperare a efortului contemporanilor participanţi la luptele greilor ani ai Primului Război Mondial, care au proiectat şi susţinut Monumentul Infanteriei, prin reconstrucţia monumentului iniţial, dedicat sacrificiilor soldaţilor infanterişi pe altarul patriei”, subliniază iniţiatorii proiectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.