Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă, joi, că singura soluţie pentru a ne conforma la ţintele de deviere de la depozitare, stabilite la nivelul UE, este aceea de a colecta corespunzător fracţia biodegradabilă, întrucât acestea reprezintă mai mult de jumătate din gunoaiele generate anual de România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Singura soluţie pentru a ne conforma la ţintele de deviere de la depozitare, stabilite la nivelul UE, este aceea de a colecta corespunzător fracţia biodegradabilă, care reprezintă aproximativ 50% din cele peste 6 milioane de tone de deşeuri pe care le generăm anual”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Mediului.

Acesta anunţă că a vizitat o instalaţie de biogaz situată la Filipeştii de Pădure, în judeţul Prahova.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Genesis Biotech este o instalaţie de biogaz situată la Filipeştii de Pădure, în judeţul Prahova, care colectează şi reciclează deşeuri organice alimentare biodegradabile, provenite din producţie, distribuţie şi comerţ. Prin intermediul acestei instalaţii se reciclează anual aproximativ 60.000 de tone de resturi alimentare, iar prin intermediul materiei prime procesate, staţia de biogaz generează energie electrică pentru aproape 6.000 de gospodării”, a mai transmis ministrul.

Acesta a apreciat că există şi în România astfel de soluţii performante pentru reciclarea bio-deşeurilor, care sunt pregătite să preia aceste cantităţi, să le proceseze şi să le introducă în economia circulară.

”Am aflat în vizita mea de aici despre planurile de dezvoltare ale companiei şi sper ca toţi actorii de pe lanţ să ţină pasul, astfel încât o cantitate cât mai mare de deşeuri biodegradabile să devină materie primă pentru acest model de business sustenabil”, a mai transmis ministrul.

Recent, Ministerul Mediului a încheiat campania de conştientizare a importanţei gestionării separate a deşeurilor şi a creşterii gradului de colectare separată la nivel naţional, în rândul populaţiei şi al administraţiei locale.

Conform raportului ”Avertisment timpuriu în baza analizei ţintelor de reciclare din 2025 a deşeurilor municipale şi a deşeurilor de ambalaje”, realizat de Agenţia Europeană de Mediu (EEA) în iunie 2022, România riscă să nu atingă obiectivele de reciclare setate pentru 2025, atât în cazul deşeurilor municipale solide care este de 55%, cât şi în cazul deşeurilor de ambalaje care este de 65%.

În prezent, datele disponibile atestă că România are o rată de reciclare de 13.7% a deşeurilor municipale, cu 41.3% mai puţin decât ţinta stabilită pentru anul 2025 şi o rată de reciclare de 57.9% a deşeurilor de ambalaje, cu 7.1% mai puţin decât ţinta stabilită pentru 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.