Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare din fonduri europene prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată în urma unor discuţii cu oficialii Comisiei Europene, el criticând modul în care au fost trecute în PNRR obiective care ar trebuie finanţate prin acest plan şi arătând că nu sunt cunoscute criteriile privind finanţarea spitalelor. Mai mult, Rafila susţine că, în condiţiile în care foarte multe judeţe nu au niciun spital finanţabil prin PNRR, alte judeţe ar urma să primească finanţare pentru patru astfel de obiective.
"Da, dar nu trebuie modificată, trebuie completată (lista spitalelor – n.r.). Este o diferenţă, a modifica înseamnă a scoate unele şi a introduce altele. Ştiţi bine că în PNRR noi avem 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective cum a fost întocmită această listă de 49 (...) problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru. Totuşi trebuie să existe un echilibru din punctul ăsta de vedere. De asemenea, vă aduc la cunoştinţă că sunt judeţe care deja au spitale regionale, trebuie din cauza asta, să avem un acces al tuturor cetăţenilor din România la servicii de sănătate şi aşa că vom face această propunere de completare a acestei liste pe baza criteriilor obiective, să putem să alegem acele locaţii care îndeplinesc cerinţele legate de nevoia de servicii şi disponibilitatea personalului medical care să le şi ofere în aceste locaţii”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
El a menţionat că, după ce a făcut un apel către Consiliile Judeţene şi primăriile de municipii din România, Ministerul Sănătăţii a primit o listă cu solicitări pentru realizarea a aproximativ 70 de unităţi sanitare pentru care există studii de fezabilitate.
"Să vedem dacă toate, sau pe baza unor criterii includem o parte dintre ele, bineînţeles, cu acceptul Comisiei Europene”, a adăugat ministrul.
Rafila a spus că nu a înţeles şi nici în momentul de faţă nu poate spune care au fost criteriile în baza cărora proiecte de dezvoltare a unor spitale au fost incluse în PNRR.
"Asta apropo de transparenţa în elaborarea acestui program. Lucrăm acum exact la aceste criterii încât să putem să avem, cu sprijin de la Banca Europeană de Investiţii, să putem să avem elementele care să permită includerea. Şi mai este o chestiune pe care aş vrea să o lămuresc, este legată de modul de alocare a sumelor: există 1,1 miliarde de euro din care trebuie făcute cel puţin trei obiective de importanţă naţională sau regională, adică care cer mai multă finanţare, şi încă cel puţin 22 de obiective mai mici şi trebuie respectată şi această proporţie atunci când vor fi alese obiectivele care pot fi finanţate”, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, realizarea de spitale cu bani de la UE depinde şi de posibilităţile financiare ale autorităţilor locale, în condiţiile în care obiectivele în valoare de până în 100 de milioane de euro necesită o cofinanţare de 5%, iar cele peste această sumă necesită 40% cofinanţare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.