Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat vineri că suntem în pragul unei epidemii de gripă, dat fiind că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar o a treia săptămână determină declararea epidemiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul Sănătăţii a explicat că pentru luarea unei decizii cu privire le eventuala declarare a unei epidemii de gripă ar trebuie să existe şi o a treia săptămână consecutivă în care numărul cazurilor înregistrate să depăşească estimările şi că este aşteptat săptămâna viitoare comunicatul Institutului de Sănătate Publică.
"Conform specialiştilor, suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie", a spus Sorina Pintea.
Potrivit acesteia, INSP a început monitorizarea încă din octombrie, debutul sezonului de gripă fiind declarat în 17 ianuarie, când MS a transmis măsuri care trebuie aplicate în cazul circulaţiei intense a virusului gripal.
"Aş vrea să vă spun că aceste măsuri sunt unele care trebuie luate în cazul unei epidemii. Am spus asta pentru că am considerat necesar să preîntâmpinăm o creştere majoră a numărului de cazuri şi să preîntâpinăm eventualele efecte negative ale circulaţiei virusului gripal", a explicat Pintea.
Ea a spus că numărul de cazuri de îmbolnăviri în unităţile şcolare transmis până în 23 ianuarie MS a fost de 5.823, iar acest număr justifică solicitarea făcută de MS ministerului Educaţiei privind suspendarea cursurilor în 25 ianuarie.
Pintea a mai spus că aceste zile libere nu ar trebui să însemne că nu merg copiii la şcoală, dar merg în alte zone aglomerate.
De asemenea, Pintea a afirmat că, din cei 35 de bolnavi care au murit, 31 aveau antecedente medicale, iar 4 nu, însă toţi aveau în comun faptul că nu erau vaccinaţi.
"Este un număr foarte mare de decese, având în vedere că anul trecut în această perioadă aveam doar 4 decese. De aceea măsurile pe care le-am transmis spre a fi implementare sunt măsuri care sunt luate în cadrul unei epidemii", a declarat Pintea, menţionând că specialiştii au revenit cu măsuri speciale pentru unităţie medicale.
Între acestea sunt refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii cu suspiciune de gripă, dar şi a tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi. De asemenea, trebuie refăc ute stocurile de echipamente de protecţie şi de antiseptice.
Ea a spus că MS va achiziţiona 25.000 de doze suplimentare de vaccin, care vor fi distribuite săptămâna viitoare DSP-urilor.
Restul categoriilor populaţiei pot cumpăra vaccinurile din farmacii, unde nu ar trebui să lipsească.
La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că nu este timpul pierdut pentru vaccinare, întrucât la 7-10 zile apar primii anticorpi, iar la 14 zile este deja protejată persoana.
"Vaccinarea este singura metodă de profilaxie (...) Tamiflu este un medicament antiviral cu care nu este bine totuşi să ne jucăm, pentru că odată ce dezvoltăm rezistenţă la acest antiviral se întâmplă exact situaţia ca la antibiotice (...) În momentul în care se stabileşte clar că este un caz de gripă, persoanele din jurul persoanei cu gripă pot să beneficieze de profilaxie cu Tamiflu, dar nu trebuie să fie asta regula. Regula trebuie să fie vaccinarea", a spus Streinu-Cercel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.