Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a avut, joi, discuţii cu cu Celine Gauer, director general al SG Recover din cadrul Comisiei Europene şi cu echipa tehnică din cadrul DG ECFIN şi SG Recover, despre reformele asumate de către România în acord cu prevederile din PNRR, respectiv reforma sistemului de pensii şi cea a sistemului de salarizare din sistemul public.
„Am avut astăzi o primă întâlnire de lucru în format videocall cu Celine Gauer, director general al SG Recover din cadrul Comisiei Europene şi cu echipa tehnică din cadrul DG ECFIN şi SG Recover. În cadrul întâlnirii a fost asumat angajamentul de continuare a reformelor în acord cu prevederile PNRR şi a fost prezentat stadiul actual al celor mai importante două reforme de la acest moment care intră în portofoliul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv reforma sistemului de pensii publice şi reforma salarizării în sectorul bugetar”, a scris Simona Bucura-Oprescu, joi pe Facebook.
Ministrul Muncii a mai spus că au fost planificate următoarele întâlniri tehnice între minister şi Comisia Europeană cu privire la reforma sistemului de pensii publice.
„În ceea ce priveşte reforma sistemului de pensii publice, a fost agreată traiectoria de lucru pe termen scurt şi mediu, respectiv planificarea următoarelor întâlniri tehnice bilaterale între MMSS şi Comisia Europeană pentru a agrea cea mai bună variantă a reformei, astfel încât să ne putem apleca asupra pensiilor mici din România, crescându-le gradul de adecvare, dar fără a pierde din vedere necesitatea asigurării sustenabilităţii financiare”, a explicat Bucura-Oprescu.
Despre reforma sistemului de salarizare din sectorul public, ministrul Muncii a precizat că „a fost luat angajamentul de a se finaliza activitatea de consultare cu toate familiile ocupaţionale în manieră tripartită (MMSS, sindicate, ministerele de linie) pentru ca ulterior să se poată lucra împreună cu Banca Mondială pe diverse scenarii de reformă, astfel încât să putem găsi cea mai bună variantă de diminuare a inechităţilor din sistem şi a asigura sustenabilitatea cheltuielilor”.
Ea a mai afirmat că cei de la Comisia Europeană au apreciat eforturile Ministerului Muncii de a asigura un dialog social autentic, „admiţând întru totul necesitatea derulării acestui proces cu maximă responsabilitate”.
„Concluzia întâlnirii exprimată de ambele părţi a fost legată de necesitatea asigurării unui dialog constant cu serviciile Comisiei Europene, astfel încât să ne asigurăm că jaloanele vor fi îndeplinite la timp, în acord cu angajamentele luate faţă de partenerii europeni, iar reformele făcute să contribuie în mod autentic la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.