Ministrul Mediului, Tanzcos Barna, anunţă că, cel mai probabil la finalul acestui an, va exista o primă informare privind rezultatele unui recensământ al populaţiei de urs, realizat prin metoda clasică, ministrul explicând că licitaţia pentru acesta s-a finalizat recent. În paralel, este în derulare un proiect pe fonduri europene, cu buget de 10 milioane de euro, care vizează realizarea unui recensământ pe bază de mostre genetice, cel mai mare de acest gen la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, care este stadiul recensământului privind populaţia de urs din România, ministrul Mediului a explicat că sunt în derulare două proiecte.  

Astfel, anul trecut a fost semnat contractul în cadrul un proiect european finanţat cu 10 milioane de euro, în colaborare cu Institutul de Cercetare din Braşov. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”S-a făcut dotarea laboratorului pentru analiza probelor genetice, au fost cumpărate kiturile de prelevare de probe genetice, proiectul merge înainte împreună cu partenerii ministerului care fac practic implementarea acestui proiect de evaluare a populaţiei de urs pe bază de mostre genetice”, a afirmat ministrul. 

Proiectul este cel mai mare de acest gen din Europa şi va fi finalizat anul viitor, a precizat Tanczos.  

În primăvara acestui an a fost lansată licitaţie pentru evaluarea populaţiei de urs prin metode clasice.  

”An de an nu vom putea repeta un proiect de mostre genetice. Acel proiect mare se va face, probabil, din cinci în cinci, din zece în zece ani, dar soluţiile clasice, ştiinţifice care se practică peste tot în Europa trebuie să ne ofere anual o imagine fidelă a populaţiei de urs din România. Acest proiect mai simplu şi care se va derula anual este în faza de contractare din câte am înţeles de la colegii mei săptămâna aceasta s-a închis licitaţia şi se vor contracta serviciile de evaluare a populaţiei. Undeva la sfârşitul anului probabil vom avea o primă informaţie după mai bine de şase ani când aceste evaluări nu au fost făcute”, a adăugat Tanczos.  

Ministrul a precizat că două licitaţii organizate în acest sens anul trecut s-au finalizat fără rezultat, din motive procedurale de achiziţie publică. 

El a explicat că fără informaţii privind populaţia, un plan de management al populaţiei de urs nu va putea fi complet implementat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.