Ministerul Mediului anunţă, marţi, că au fost constatate mai multe intrări fictive de material lemnos la un operator economic din judeţul Suceava, prejudiciul constatat fiind de aproape 80.000 de lei.
”Mai multe intrări fictive de material lemnos au fost constatate la un operator economic din Mălini, judeţul Suceava, în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Suceava şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în perioada iunie 2022 – septembrie 2022”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului. Sursa citată a precizat că echipa de control a sancţionat operatorul economic şi a confiscat valoric materialele lemnoase în cauză, valoarea prejudiciului totalizând 79.873 lei.
”Astfel, a reieşit că, în cazul a 16 de avize de însoţire a materialelor lemnoase, în baza cărora s-a tranzacţionat un volum de aproape 500 mc, acestea nu au circulat fizic. Concluziile au reieşit în urma analizei transporturilor de materiale lemnoase efectuate de operatorul economic în cauză, corelată cu datele furnizate de aplicaţia SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi” şi cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport utilizate la ”transportul” materialelor lemnoase”, a mai transmis instituţia citată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit documentului, controlul a evidenţiat faptul că operatorul economic a expediat şi transportat fictiv material lemnos atât din fondul forestier, unde desfăşura activităţi de exploatări forestiere, cât şi de la punctul de lucru, (locaţii situate în judeţul Bacău), către punctul de lucru din Mălini.
”La ”transportul” materialelor lemnoase au fost utilizate autoturisme, fiind simulate traseele impuse de aplicaţia SUMAL 2.0.Fotografiile încărcate în aplicaţia SUMAL 2.0, aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv şi nu a încărcăturii efective, astfel nu au fost condiţiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic a acestor materiale lemnoase”, a mai precizat ministerul.
De asemenea, a fost recalculat stocul scriptic aferent punctului de lucru deţinut de operatorul economic în comuna Mălini, prin diminuarea cu cantităţile aferente celor 23 de ”transporturi” şi a rezultat faptul că operatorul economic a deţinut fără provenienţă legală în depozitul societăţii cantitatea de 494,06 mc buştean răşinoase, foioase şi tocătură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.