Ministerul Educaţiei propune, ca probele scrise la Evaluarea Naţională şi la bacalaureat să se încheie în luna iunie şi ca lucrările să poată fi vizualizate după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de contestaţii. Proiectele de ordin referitoare la desfăşurarea şi calendarul examenelor au fost puse luni în dezbatere publică. Varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educaţiei implică începerea probelor scrise ale evaluării naţionale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului şcolar 2024 - 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ministerul Educaţiei a pus luni în dezbatere publică Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2024 – 2025 şi Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2025. După etapa de consultare, prevăzută a se încheia în data de 26 august, ora 12:00, forma finală a documentelor va fi aprobată prin ordin de ministru în urma analizei feedbackului primit şi după şedinţa Comisiei de Dialog Social.
Principalele modificări propuse sunt: probele de competenţe de la bacalaureat  să aibă loc perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025; probele  scrise la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat să fie încheiate înainte de finalul lunii iunie; posibilitatea vizualizării lucrărilor după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de contestaţii, atât la evaluarea naţională, cât şi la bacalaureat, motiv pentur care perioada de depunere a contestaţiilor va fi prelungită.
Conform ministerului, decizia refefitoare la permisiunea de vizualizare a lucrărilor a fost luată pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obţinute la evaluarea iniţială, 
Depunerea contestaţiei nu este condiţionată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen.
”Pentru predictibilitate: Alături de calendarele examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat, sunt publicate şi calendarele simulărilor examenelor naţionale, respectiv evaluare naţională şi bacalaureat. Calendarele de desfăşurare sunt disponibile în anexele celor două documente supuse consultării”, precizează Ministerul Educaţiei.
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Instituţia precizează că propunerea de calendare este fundamentată pe: necesitatea de a ţine cont de evoluţia spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaţilor; solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a candidaţilor a căror înscriere în învăţământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat.

”Menţionăm că varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educaţiei implică începerea probelor scrise ale evaluării naţionale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului şcolar 2024 - 2025 (20 iunie 2025), astfel: Probe scrise evaluare naţională 2025: 23 - 25 iunie (ntregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale). Probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie - 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale). 

Proiectele de ordine pot fi consultate AICI

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.