Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că propune instituirea programului naţional “Masă sănătoasă în şcoli”, care s-ar putea derula în următorii cinci ani şi ar beneficia de o finanţare de un miliard de euro, urmând să contribuite la reducerea abandonului şcolar.
Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acest program ar urma să fie gestionat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Cea de-a patra informaţie pe care doresc să o transmit este decizia de a propune instituirea unui Program integrat naţional <<Masă sănătoasă în şcoli>>. Programul urmează să aibă o durată de cinci ani: 2022 – 2027, să fie gestionat în parteneriat de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, să aibă o finanţare de un miliard de euro pentru cei cinci ani, să cupleze surse de finanţare de la bugetul naţional şi fonduri externe nerambursabile si rambursabile. În total, aceste surse de finanţare vor trebui să genereze un miliard de euro pentru finanţarea programului astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului şcolar, pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educaţiei, luând în considerare vulnerabilitatea mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a precizat că în prima rundă din cadrul programului de reducere a abandonului şcolar finanţat din PNRR au fost selectate peste 1.400 de şcoli.
“Aş vrea să vă spun că prima rundă din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar finanţat prin PNRR a realizat deja selecţia unui număr de 1.415 şcoli. Pentru cheltuieli cu alte bunuri si servicii care includ cheltuieli de hrană sunt alocate 229 de milioane de lei - 45 de milioane de euro pentru trei ani. Sunt vizaţi elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli. Urmează runda a doua pentru care numărul estimat al elevilor beneficiari de gimnaziu este de 380.000”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
El a anunţat şi ce alte surse de finanţare ar fi posibile pentru programul “Masă sănătoasă în şcoli”.
“O altă sursă de finanţare este din fonduri europene. Programul POEO prevede pentru finanţarea unei mese în şcoli 212 milioane de euro. Se vor derula proiecte în perioada 2023 - 2027. Ministerul Investiţiilor Proiecte Europene trimite deja în cursul zilei de astăzi aceste solicitări către Comisia Europeană. O altă sursă de finanţare este cea a Ministerului Agriculturii prin care pentru programul <<În şcoli>> Ministerul Agriculturii are în acest an o finanţare de peste 500 de milioane de lei, deci de peste o 100 de milioane de euro. Din discuţiile cu Ministerul Agriculturii a rezultat că această finanţare va fi asigurată pe durata de cinci ani a <<Programului Naţional Integrat Masă Sănătoasă în şcoli>>”, a mai precizat ministrul Educaţiei.
El a vorbit apoi şi despre un alt program aflat în derulare, intitulat “Masă caldă în şcoli”.
“Programul finanţat din bugetul naţional, o altă sursă de finanţare, <<Masă caldă în şcoli>> pentru care Guvernul a aprobat 14 milioane de euro doar pentru semestrul II în acest an ar fi trebuit să se deruleze în 150 de şcoli. Din 150 de şcoli el se derulează în 134 de şcoli. 16 şcoli deşi au avut finanţare nu au putut implementa programul <<Masă caldă în şcoli>>. Este vorba de trei şcoli din judeţul Bihor, o şcoală din judeţul Bacău, două şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, două şcoli din Bucureşti, două şcoli din Buzău, două şcoli din Hunedoara, o şcoală din Harghita, o şcoală din Mureş, o şcoală din Timiş şi o şcoală în Galaţi. În total 16 şcoli. Motivele pentru care nu au reuşit implementarea programului <<Masă caldă în şcoli>> sunt următoarele: licitaţii blocate, lipsă ofertanţi în localităţile izolate. Este vorba de firme de catering care nu au considerat că este rentabil economic să se prezinte la licitaţii. Avem şi o situaţie specială în judeţul Galaţi, la Tecuci, în care programul Masă caldă nu s-a putut derula pentru că la această dată, 30 mai 2022, nu au bugetul aprobat. Există o localitate, probabil singura în România, care la final de luna mai nu are bugetul aprobat, deci nu a putut să deruleze programul <<Masă caldă în şcoli>>”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.
El a explicat că pentru programul “Masă sănătoasă în şcoli” a fost constituit un grup de lucru la nivelul Guvernului.
“De asemenea mai avem în PNNR tot în programul naţional de reducere a abandonului şcolar, o altă linie care vizează finanţarea costurilor de masă şi a altor costuri pentru cel puţin 100 de şcoli mici care au efective sub 50 de elevi. Toate aceste surse de finanţare la un loc fonduri externe rambursabile şi nerambursabile plus bugetul naţional vor putea să stea la baza acestui program naţional integrat <<Masă sănătoasă în şcoli>>. În acest sens la nivelul Guvernului s-a constituit deja un grup de lucru format din Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sunt cinci ministere implicate”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
El a explicat că Ministerul Sănătăţii va întocmi lista alimentelor care vor intra în acest program.
“Ministerul Educaţiei, în plus, a asumat introducerea modulului Pentru alimentaţie sănătoasă în cadrul disciplinei Educaţie pentru Viaţă care va fi cuprinsă în planurile cadru începând cu anul şcolar 2023 – 2024. Deci din septembrie 2023. Ministerul Sănătăţii va întocmi o listă a alimentelor care definesc conceptul de alimentaţie sănătoasă. Ministerul Agriculturii se va concentra pe furnizarea acestor produse agroalimentare româneşti, cu siguranţă din discuţii a reieşit că va fi inclus şi un baton nutritiv bio, spre exemplu, dar lista va fi definitivată de către Ministerul Sănătăţii.”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.