Ministerul Educaţiei anunţă că inspectoratele şcolare au la dispoziţie aproape 52 de milioane de lei pentru realizarea plăţilor aferente transportului elevilor, de la începutul anului şcolar în curs şi până în prezent. Sumele vor fi folosite, după caz, fie pentru plata abonamentelor emise gratuit de către operatorii de transport, fie, acolo unde firmele de transport nu au eliberat abonamente gratuite, pentru plata sumelor forfetare către elevi, în limitele stabilite de către Consiliile Judeţene.
Ministerul Educaţiei a transmis, miercuri, că Inspectoratele Şcolare au la dispoziţie bani pentru plata sumelor restante pentru transportul elevilor care fac naveta de la domiciliu la şcoală. La nivel naţional, suma alocată plăţii transportului elevilor navetişti este de aproape 52 de milioane de lei.
”În urma intrării în vigoare a HG 1337/2023 de modificare şi completare a HG 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, Ministerul Educaţiei a transmis astăzi, 31 ianuarie, inspectoratelor şcolare deschiderile de credite (în sumă de e 51.993.212 de lei de la Titlul 57 «Asistenţă socială») pentru: Plata sumelor către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului şcolar curent până în prezent; Plata sumelor forfetare către elevi pentru aceeaşi perioadă, în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene”, a arătat, într-un comunicat de presă, Ministerul Educaţiei.
În judeţele sau în zonele unde există contracte între autorităţile judeţene şi operatorii de transport, sumele vor fi alocate pentru plata către firmele de transport a abonamentelor pe care acestea le-au emis de la începutul anului şcolar şi până în prezent. Sunt însă şi zone sau trasee pentru care nu există contracte încheiate între Consiliile Judeţene şi firme de transport. În acest ultim caz, Consiliul Judeţean stabileşte, în baza unor criterii, cuantumul unor sume forfetare pe care le primesc direct elevii care au plătit transportul aferent navetei la şcoală.
Suma de 51.993.212 de lei cuprinde atât restanţele aferente anului 2023, cât şi solicitările primite, până la 31 ianuarie, de la inspectoratele şcolare pentru luna ianuarie 2024.
”Menţionăm că, începând cu data de 1 februarie 2024, se aplică soluţiile identificate pentru asigurarea transportului elevilor atât prin eliberarea abonamentelor gratuite, cât şi prin sume forfetare, iar Ministerul Educaţiei va asigura fluxurile financiare necesare pentru ca fiecărui elev să-i fie asigurat dreptul la educaţie”, a adăugat Ministerul Educaţiei.
”Avem două modalităţi în care se acoperă costurile de navetă. Una este emiterea de abonamente cu titlu gratuit de către transportatori, atunci când există contract între Consiliul Judeţean şi transportatori şi există varianta sumei forfetare, unde nu există un contract, pe anumite rute din judeţe sau chiar, din păcate, la nivel judeţean, acolo unde nu există niciun contract cu niciun transportator, pentru că, de exemplu, procedura este blocată în instanţă. Am emis o hotărâre de guvern pe finalul anului trecut cu două motive. Unu: să stabilim, la rugămintea celor de la ANRSC, autoritatea naţională care supraveghează tarifele pentru serviciile publice, am stabilit o formulă de calcul în aşa fel încât să ştim cat ar trebui să fie această sumă forfetară. Ea se calculează ca medie, se calculează ca medie naţională, în judeţe cum este Prahova, unde nu avem deloc contracte. În judeţele unde există contacte de transport încheiate se face media tarifelor corespunzătoare acelor contracte”, declara ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în urmă cu două săptămâni, în timpul unei vizite în judeţul Prahova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.