Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat, luni, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte şi dragorul maritim 30 ”Sublocotenent Alexandru Axente".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată pentru următoarele şase luni de Forţele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, şi vânătorul de mine M-270 AKÇAY,  cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forţelor Navale ale Bulgariei şi dragorul maritim românesc. Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menţine în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine, precum si operaţii conexe de căutare şi salvare pe mare”, a transmis, luni, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, la data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înţelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România şi Turcia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele şase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forţele Navale Române.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.