Chirurgul Gerald Filip, care tratează în special pacienţi cu cancer colo-rectal, afirmă că în România nu toţi pacienţii au ”şanse egale la sănătate”, el explicând că de cele mai multe ori şansa la sănătate este dată de locul în care un pacient trăieşte. Medicul arată cât de mare este diferenţa dintre adresabilitate şi accesibilitate în ceea ce priveşte sănătatea.
”Să ştiţi că, în România, nu avem şanse egale la sănătate. Gândiţi-vă că performanţa se obţine în oraşele mari, în centrele universitare. Cei din mediul rural, mai ales cei vârstnici, care acum au rămas fără copii, nu au posibilitatea, chiar dacă îşi identifică simptomele, să se ducă în timp util într-un serviciu care să stabilească diagnosticul, pentru că uneori drumul până la medicul de familie înseamnă un chin de două ore de mers pe jos. Cred că asta este una dintre marile probleme: diferenţa dintre adresabilitate, pentru că fiecare om care simte că e ceva în neregulă se gândeşte să se ducă la un consult medical, şi accesibilitate, nu toţi românii pot accesa resursele de performanţă sau resursele medii de diagnostic şi tratament pentru cancer. Şi nu vorbesc specific pentru cancerul colo-rectal. Aceeaşi problemă este şi în cancerul de sân, aceeaşi problemă este şi în cancerul de col uterin, boli cu o frecvenţă foarte mare şi cu o mortalitate foarte mare, pentru că un pacient, chiar dacă simte că e ceva în neregulă, nu întotdeauna are norocul sau şansa să ajungă într-un centru medical în care să se stabilească diagnosticul precoce”, a declarat chirurgul Gerald Filip, joi seară, într-o emisiune la Medika Tv.
El a spus că perioada sărbătorilor, când românii plecaţi în străinătate vin să îşi vadă părinţii, este perioada cu cel mai mare număr de pacienţi diagnosticaţi.
”Ştiţi când avem noi cea mai mare frecvenţă de prezentare a pacienţilor cu cancer colo-rectal? De sărbători, când cei plecaţi afară vin acasă şi îşi găsesc părinţii într-o fază avansată de deteriorare şi atunci îşi iau părinţii pe sus şi îi aduc în serviciile medicale specializate şi stabilim diagnosticul”, a afirmat Gerald Filip.
El a precizat că a constatat, la pacienţii săi, o scădere a vârstei la care cancerul colo-rectal apare.
”În mod evident, a scăzut vârsta la care apare cancerul colo-rectal. Am avut pacientă de douăzeci şi ceva de ani, fără să aibă factori de risc genetici, fără să aibă istoric familial de cancer colo-rectal şi care avea sângerări anale de luni de zile şi care a venit într-o formă avansată de cancer colo-rectal. Sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi tineri – şi când spun tânăr înseamnă sub 60 de ani – care vin şi sunt diagnosticaţi cu cancer colo-rectal”, a afirmat medicul, referindu-se la categoria de pacienţi pe care îi tratează, într-un centru medical privat.
El a ţinut să precizeze că are pacienţi tineri care se informează şi sunt foarte interesaţi de tratamente şi de prevenţie în ceea ce priveşte boala.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.