Medicul stomatolog Mariana Cărămidăa prezentat rezultatele unui studiu naţional legat de sănătate orală şi a precizat că la două treimi dintre pacienţi sunt prezente cariile netratate, aceasta fiind şi cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. De asemenea, o treime dintre copii prezintă anomalii buco-maxilare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dr. Mariana Cărămidă,  trezorier al Colegiul Medicilor Stomatologi din România, a fost prezentă, marţi, la maratonul Medika TV: ”Sănătatea dentară în România. Inovaţii şi provocări”.
”Din păcate, cariile dentare netratate sunt prezente la două treimi dintre pacienţii din România, cariile dentare fiind cea mai des întâlnită problemă de sănătate orală. În funcţie de categoria de vârstă există şi probleme specifice, de exemplu, o treime dintre copii prezintă anomalii buco-maxilare şi atunci au nevoie de tratamente ortodontice, iar în rândul adulţilor observăm o mare parte dintre ei au o boală parodontală, au dinţi lipsă care nu au fost înlocuiţi. Aceste date confirmă ceea ce vedem zilnic în cabinetele stomatologice, doar până acum neavând nişte date concrete, o centralizare a datelor nu ne puteam baza doar pe ceea ce constatăm noi, profesioniştii, zilnic”, a declarat dr. Mariana Cărămidă.
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Ea a menţionat că aceste date vor ajunge la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Educaţiei. 
”Datele sunt îngrijorătoare. Noi vrem să punem aceste date pe masa ministerului Sănătăţii, CNAS şi ministerului Educaţiei, cei mai importanţi factori de decizie, dar ne dorim o colaborare, o coaliţie, de fapt, şi cu asociaţiile de pacienţi, alte organizaţii profesionale şi guvernamantale, care ne pot ajuta să implementăm aceste măsuri”, a mai transmis Dr. Mariana Cărămidă. 
Ea a prezentat şi câteva măsuri care pot fi luate. 
”Fiind o problemă complexă avem nevoie şi de programe de prevenţie şi de tratament, dar şi facilitare a accesului pacienţilor în cabinetele stomatologice şi acoperirea acestor servicii stomatologice nu doar din bugetul propriu al pacienţilor, ci şi din asigurările publice de sănătate. Pacienţii români merită şi o astfel de decontare. Noi promovăm creşterea graduală a plafonului, dar şi a fondului global alocat pentru sănătate, în general, astfel încât cât mai mulţi medici stomatologi să aibă contract cu CNAS şi din plafonul pe care îl primesc lunar să poată oferi lunar pacienţilor lor tratamente cu această decontare”, a mai afirmat reprezentanta Colegiului Medicilor Stomatologi din România. 
Dr. Mariana Cărămidă a adăugat că 5.000 de medici din 25.000 au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.