Medicul chirurg Gerald Filip afirmă că există mai mulţi factori de risc în ceea ce priveşte cancerul colo-rectal, printre aceştia regăsindu-se vârsta, antecedentele din familie, alimentaţia. Chirurgul precizează că, în România, doar doi din 10 pacienţi fac teste de screening şi descoperă la timp cancerul colo-rectal, de cele mai multe ori boala fiind depistată în stadii foarte târzii.
”Principalul factor de risc este vârsta. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât este un risc mai mare de a dezvolta orice tip de cancer. Vorbind, specific, de cancerul colo-rectal s-a constatat, statistic vorbind, că frecvenţa cea mai mare este după vârsta de 50 de ani. De aceea se recomandă ca toate programele de screening adresate identificării precoce a cancerului colo-rectal, toate sunt recomandate după vârsta de 50 de ani. Bineînţeles că dacă un pacient are în familie cazuri de cancer colo-rectal, acest program de screening adresat pacientului începe mai devreme. Fiecare dintre noi trebuie să ştie ce anume a avut în istoricul medical şi să înceapă mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticat tatăl sau mama sau bunicul cu cancer solo-rectal”, a declarat medicul Gerald Filip, joi seară, la Medika TV.
Medicul a precizat că stilul de viaţă, alimentaţia reprezintă un factor foarte important în prevenirea acestei boli.
”Alt aspect este cel al modului de viaţă pe care îl avem, pentru că se ştie clar că întotdeauna cancerul colo-rectal apare la persoanele care fac excese de alcool sau cele supraponderale, la persoanele care nu au o dietă sănătoasă şi dieta sănătoasă înseamnă o cantitate mare de fibre vegetale în alimentaţie, fructe, legume care teoretic ar trebui să depăşească două treimi din alimentele pe care le ingerăm. Factor de risc important este istoricul familial legat specific de cancerul colo-rectal. În 90% din cazuri, cancerul colo-rectal pleacă de la un polip care în câţiva ani se transformă într-o tumoră malignă. Şi de aceea este foarte important să efectuăm colonoscopia de screening care permite nu numai diagnosticul, dar dacă întâlneşti un polip îl rezeci şi practic scazi riscul de a dezvolta o tumoră malign de colon sau de rect”, a explicat el.
El a adăugat că doar doi din 10 pacienţi fac teste de screening şi descoperă la timp cancerul colo-rectal, de cele mai multe ori boala fiind depistată în stadii foarte târzii.
”Avem surpriza să avem pacienţi vârstnici care deja sunt afectaţi de boli cardio-vasculare, de boli neurologice, care sunt afectaţi de un cancer colo-rectal într-un stadiu foarte avansat”, a spus medicul Gerald Filip.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.