Cei patru salvatori care au scos doi copii de 14 şi 16 ani din apa îngheţată a unui lac din Vâlcea au descris News.ro misiunea grea pe care au avut-o. Au ajuns acolo foarte repede, au sărit în barca pe care au adus-o cu ei şi au spart gheaţa, bucată cu bucată, cu vâslele, pentru a-şi face loc să ajungă la cei mici. Unul dintre salvatori a încercat să capteze atenţia copiilor aflaţi la un pas de moarte, pentru a le da încrederea că vor reuşi să ajungă la ei. A vorbit cu ei fără încetare de pe margine.
Echipa de salvatori a ştiut în fiecare moment că un pas făcut greşit poate însemna moarte pentru copiii aflaţi în apa îngheţată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Nu am avut mult timp să gândim, unul dintre copii era deja în apă, se scufunda"
Cpt. Rădulescu Ion Cristian, coordonatorul intervenţiei:
"Nu am avut prea mult timp să gândim, să facem o recunoaştere a situaţiei, pentru că unul dintre copii deja era în apă, se scufunda, nu prezenta siguranţă că ar putea să stea deasupra apei, celălalt copil nu mai putea să-l ajute pe cel cu care era, practic noi nu am avut timp de gândit,am luat barca cât am putut de repede, am pornit foarte repede motorul bărcii şi am pornit spre ei.
Intervenţia a fost foarte grea pentru că gheaţa obtura foarte mult traseul bărcii, colegii au trebuit cu vâsle, cu colac, cu ce s-a putut, să spargă gheaţa şi cu ajutorul motorului să avanseze cât se poate de repede.
Mai aveam doar doi-trei metri până la ei, aveam dificultăţi, doar mâna se mai vedea puţin, practic se ducea la fund, parcă nu mai aveam speranţe.
La un moment dat am ajuns, am scos cei doi copii, unul dintre ei se lăsase, deja nu mai era deasupra apei, doar în momentul în care au scos copiii doar atunci am realizat unde sunt. Intervenţia a fost foarte dificilă şi într-un timp foarte scurt. Într-un minut de când am lansat barca am ajuns lângă cei doi copii, doar atunci ne-am calmat".
O intervenţie contra cronometru pentru salvarea copiilor. Orice secundă pierdută putea duce la o tragedie. salvatorii au spart gheaţa şi au încercat să ajungă rapid la cei doi copii.
Plt.adj. Oprea Alexandru: "Pentru noi a fost o intervenţie contra cronometru, fiecare secundă conta, impulsionaţi de adrenalină, am reuşit să facem eforturi supraomeneşti într-un timp foarte scurt, am făcut tot posibilul să -i salvăm pe băieţi. Avem experienţă, ne descurcăm de fiecare dată când avem intervenţii la limită".
"Cel mai greu moment a fost acela când am pus barca pe gheaţă şi am observat că nu puteam să înaintăm atât de repede pe cât ne doream noi, să ajungem la cei doi copii. Un semnal de alarmă se poate trage, copiii se aventurează în anumite momente în locuri periculoase, mai ales iarna, pe gheaţă, această intervenţie este unică datorită faptului că cei doi au fost copii, la rândul nostru şi noi avem copii, după terminarea intervenţiei ne gândeam la ei", a declarat plt. adj. Tatut Mihai de la ISU Vâlcea.
Cel mai emoţionant moment a fost după terminarea intervenţiei când cei doi copii au fost luaţi de echipajele SAJ, atunci am realizat că am salvat două vieţi, a relatat pentru News.ro şi plt.adj. şef Chiriţă Daniel.
"Diferenţa dintre viaţă şi moarte a fost de câteva secunde. Am participat la mai multe salvări dar niciodată nu a fost în ultimul moment.
Am sperat ca cel mai mare să-l susţină câteva secunde pe cel mic să nu se ducă la fund. Venise şi un scafandru, din timpul liber. Puteau să se înece, puteau face hipotermine, oricum aveau hipotermie uşoară spre medie", a precizat acesta.
Sorin Albinaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a explicat că acest tip de misiuni sunt extrem de dificile. Salvatorii au foarte puţin timp la dispoziţie pentru a scoate victimele în viaţă.
"Genul acesta de intervenţii sunt extraordinar de grele, 2-3 secunde dacă ajungeau mai târziu colegii, unul dintre copii nu cred că mai putea fi salvat, a fost la limită.Dumnezeu a vrut ca aceşti copii să trăiască şi a trimis eroii zilelor noastre, pompierii, să-i salveze", a explicat acesta.
Cei doi adolescenţi, de 14 şi 16 ani, alături de alţi trei copii, se aflau în zona podului de cale ferată peste râul Olt de la Râmnicu Vâlcea. Unul dintre ei a vrut să se dea pe gheaţă, dar gheaţa s-a rupt, iar băiatul a căzut în apă. În încercarea de a-l salva, celălalt a căzut şi el. Ambii copii au suferit şoc hipotermic mediu, însă acum sunt în afara oricărui pericol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.