Unul din zece români suferă de boala cronică de rinichi şi mulţi dintre ei nu ştiu acest lucru deoarece această boală nu doare şi nici nu are simptome. Abia ajunsă în stadii avansate apar primele simptome, atrage atenţia medicul Bogdan Sorohan, medic urolog la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Afecţiunea cronică a rinichiului reprezintă o suferinţă a rinichiului din punct de vedere funcţional şi structural care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, de peste  trei luni. Odată diagnosticată, această boală are o evoluţie stadială sau progresivă şi există o stadializare a acesteia în funcţie de severitate, bazată pe funcţia renală. Dacă primele stadii reprezintă o patologie incipientă, trecem mai departe la stadiul 3 unde afecţiunea este moderată, iar în stadiile 4 şi 5 discutăm deja de boală cronică de rinichi avansată şi de insuficienţă renală şi este situaţia în care pacienţilor nu le mai funcţionează rinichii”, a explicat Bogdan Sorohan, la Maratonul Medika TV.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Boala de rinichi este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni în România, atrage atenţia medicul Bogdan Sorohan, iar cauzele sunt hipertensiunea sau diabetul zaharat ori obezitatea. De asemenea, cei care la naştere au sub 2,5kg pot dezvolta boli de rinichi.
 
”Prevalenţa bolii cronoice de rinichi în ţară şi în străiătate este în creştere. Discutăm de o prevalenţă de 10-15 la sută, asta înseamnă că unul din zece români suferă de boală cronică de rinichi şi unii dintre ei nu ştiu acest lucru. Principalele două cauze sunt hipertensiunea şi diabetul zaharat. Dar sunt şi alte condiţii care se transformă în factori de risc. Dicutăm despre patologia cardiovasculară, discutăm despre patologii genetice, discutăm despre obezitate, despre infecţii sistemice şi aici aduc în discuţie infecţia cu virusul B şi cu virusul C care poate determina afectare renală. Există şi nişte condiţii proprii ale rinichiului (...) care comportă un anumit caracer de autoimunitate. Aş mai menţiona pietrele la rinichi repetate, obezitatea sau greutatea scăzută la naştere. Dacă pacientul a avut la naştere sub 2,5kg , există riscul să dezvolte boală cronică de rinichi pe parcursul vieţii, pentru că ne naştem cu o populaţie mai redusă de nefroni”, a mai precizat Sorohan.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.