Aproape 2.500 de pacienţi care aşteptau să primească un rinichi se aflau la sfârşitul anului trecut pe lista de aşteptare. În România se realizează aproximativ 200 de transplanturi renale pe an, astfel că lista de aşteptare este una destul de lungă. Medicul Bogdan Sorohan de la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală a precizat că în anul 2022, în premieră în România, s-a realizat un transplant renal la o pacientă infectată cu HIV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Dacă vorbim despre transplant, trebuie să ne referim şi la insuficienţa renală. Aceşti pacienţi cu boală cronică de rinichi, dacă au ocazia să fie diagnosticaţi în stadiu precoce, în stadiul 1 sau 2, e foarte bine, pentru că putem face foarte multe lucruri să  încetinim progresia. Poate ei să nu ajungă niciodată la insuficenţa renală. Fiind o boală care nu doare, pacienţii de multe ori sunt diagnosticaţi în stadiu avansat, când pacienţii se prezintă la medic cu simptome: insomnii, pacientul nu mai mănâncă, varsă, i se umflă picioarele, observă că este ceva în neregulă cu cantitatea de urină pe care o produce zilnic. Atunci îşi face analize, descoperă o valoare mare a creatinei şi ureei şi atunci suntem nevoiţi să îi spunem despre dializă sau transplant. Transplantul renal în sine reprezintă o procedură medico-chirurgicală prin care un rinichi provenit de la donator viu sau de la donator în moarte cerebrală este implanta tîn corpul unui bolnav cu insuficienţă renală”, a declarat medicul Bogdan Sorohan, joi, la Maratonul Medika TV.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Medicul a precizat că, matematic, cererea depăşeşte oferta în ceea ce priveşte transplantul renal.
 
”Dacă ne uităm la cifrele pe care  ni le prezintă Agenţia Naţională de Transplant, la finalul anului 2023 exista un număr de 2.498 de pacienţi care se aflau în aşteptatare pentru un transplant de rinichi. Dacă ne raportăm la faptul că în România anual se fac undeva la 200 de transplanturi de rinichi în cele 4 centre funcţionale, nu mai trebuie să calculăm că din punct de vedere matematic, cererea depăşeşte cu mult oferta”, a subliniat Solohan.
 
Bogdan Sorohan a arătat că la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală, în anul 2022 a fost făcut, în premieră în România, primul transplant la un pacient cu HIV care acum este foarte bine. Şi anul acesta a fost făcut un astfel de transplant, la un pacient cu HIV.
 
”În anul 2022 am realizat primul transplant la un pacient cu HIV. A fost o pacientă tânără de 33 de ani care a avut ca boală de bază o vasculită. Are 2 ani şi jumătate de la transplant, grefa îi funcţionează perfect, nu au fost probleme. La un astfel de transplant, cand îl realizăm, infecţia HIV trebuie să fie controlată. După aceea am mai realizat unul anul acesta, are aproape 2 luni şi lucrurile merg foarte bine”, a adăugat Sorohan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.