Ceremonia de integrare în Grupul de Luptă al NATO dislocat în România a militarilor care fac parte din detaşamentul Marelui Ducat de Luxemburg la această misiune a Alianţei Nord-Atlantice în ţara noastră a avut loc, marţi, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cei 27 de militari luxemburghezi, care au sosit în România la începutul acestei luni, împreună cu tehnică de luptă, fac parte dintr-un pluton de recunoaştere şi vor fi integraţi, pe timpul misiunii, în compania olandeză din cadrul Grupului de Luptă condus de Franţa. Ceremonia a avut loc în prezenţa ambasadorului Marelui Ducat de Luxemburg în România, Elisabeth Cardoso Jordão, a reprezentantului Statului Major francez al Apărării, generalul de brigadă Christophe Follet, a comandantului Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, colonelul Ioan Cristurean, şi a reprezentantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud Est, locotenent-colonelul Konstantinos Karmperis”, a arătat MApN.

Ambasadorul Cardoso Jordão a vizitat, tot marţi, facilităţile de cazare şi de antrenament ale militarilor luxemburghezi în Cincu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit MApN, misiunea detaşamentului Marelui Ducat de Luxemburg, care este planificată a se desfăşura pe o perioadă de 28 de luni, în premieră în ţara noastră, reprezintă o oportunitate de consolidare a cooperării între forţele armate române, franceze şi cele luxemburgheze şi de intensificare a activităţilor de instruire în teren şi sporire a interoperabilităţii cu forţele Aliate.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional.

BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu ţările participante – Franţa, Ţările de Jos şi Belgia (prin rotaţie), precum şi cu Luxemburg şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.