Ministerul Apărării Naţionale (MApN) solicită Primăriei Arad să transfere Armatei o fostă cazarmă aflată în patrimoniul local, pentru a o moderniza cu fonduri guvernamentale, în condiţiile în care municipalitatea nu şi-a respectat acest angajament luat în momentul în care a primit în administrare Cetatea Aradului, care ar fi trebuit eliberată de militari pentru a fi redată circuitului civil şi turistic. Încă din 2010 exista un protocol prin care Primăria se angaja să modernizeze cazarma, cu costuri estimate la 21 de milioane de lei, pentru a transfera acolo militarii din cetate, dar nicio lucrare nu a avut loc.
Într-o scrisoare transmisă vineri primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului „718 Arad-Gai”, din domeniul public al Municipiului Arad, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului.
Este vorba de o fostă cazarmă aflată în cartierul Gai, de la marginea municipiului Arad, care nu a mai fost folosită după 1989, însă pe care municipalitatea se angajase să o reabiliteze pentru a o oferi Armatei în schimbul Cetăţii Aradului, ocupată de militari, deşi are un potenţial turistic internaţional.
MApN aminteşte vineri că, în anul 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 1100, Cetatea Aradului a fost trecută din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea valorificării potenţialului istoric şi cultural, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.
”Hotărârea de Guvern menţionată a condiţionat expres acest transfer de reabilitarea şi aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spaţiu, imobilul 718 Arad-Gai, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie, precum şi de transferul către MApN. a 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Având în vedere că autorităţile locale ale municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligaţii, ministrul apărării naţionale a dispus ca MApN să îşi asume reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul 718 Arad-Gai, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie şi eliberării în cel mai scurt timp a Cetăţii Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, aşa cum a fost decis în urmă cu opt ani”, arată MApN.
În acest sens, ministerul a solicitat Primăriei Arad punerea la dispoziţie a documentaţiilor tehnico-economice, în scopul demarării lucrărilor în cel mai scurt timp, fără a se solicita Statului Român despăgubiri pentru cheltuielile aferente documentaţiilor tehnice efectuate până acum.
”Această soluţie se impune, în primul rând, ca urmare a condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară în prezent activitatea militarii Batalionului 191 Infanterie în incinta Cetăţii Arad. În acelaşi timp, având în vedere starea avansată de degradare în care se află construcţiile din incinta Cetăţii, există pericolul transformării acestora în ruine, situaţie în care responsabilitatea asupra unui asemenea potenţial eveniment va reveni exclusiv Primăriei Municipiului Arad, MApN fiind în imposibilitatea angajării unor cheltuieli, întrucât imobilul nu se mai află în administrarea armatei, ci în domeniul public al Municipiului Arad, încă din anul 2010, conform Hotărârii de Guvern menţionate anterior”, mai precizează ministerul.
În scrisoarea adresată Primăriei Arad, ministrul Mihai Fifor arată că, în situaţia în care propunerile ministerului nu vor fi acceptate, MApN va fi nevoit ca, în temeiul protocolul de colaborare închiat cu municipalitatea, să solicite pe cale judiciară predarea imobilului 718 Arad – Gai, ”având în vedere că autoritatea locală nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin protocolul de colaborare”.
Autorităţile arădene încearcă de aproape 28 de ani să obţină demilitarizarea Cetăţii Aradului şi introducerea în circuitul turistic internaţional, iar în 2010 s-a reuşit semnarea unui protocol cu MApN. Protocolul prevede predarea cetăţii către autorităţile locale, în schimbul angajării acestora de a reabilita fosta cazarmă din Gai, pentru a se muta militarii acolo, dar şi a asigurării altor facilităţi pentru militari, cum ar fi locuinţe de serviciu.
Reabilitarea cazarmei a fost estimată la 21 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea s-a angajat să-i asigure din bugetul local. Din 2010, însă, în afară de studii tehnice şi documentaţii, nicio lucrare efectivă nu a avut loc în fosta cazarmă, astfel că nici Cetatea Aradului nu a fost eliberată de Armată.
De-a lungul anilor, autorităţile locale şi specialiştii au estimat că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, bani care ar fi urmat să fie solicitaţi Uniunii Europene.
Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservată. Obiectivul are 90 de hectare, 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.
Cetatea a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.