Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, consideră că există ”o lipsă a unei educaţii” în ceea ce priveşte sănătatea în rândul românilor, afirmând că, ”dacă oamenii ar fi fost educaţi, cu siguranţă reacţia după trecerea restricţiilor impuse ar fi fost alta”. Ea spune că se teme de declanşarea unui Cod roşu în spital, fapt care ar presupune mobilizarea întregului personal şi care ar putea duce la fenomenul de burn out în rândul cadrelor medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Văd o lipsă a unei educaţii în sănătate. Dacă oamenii ar fi fost educaţi, cu siguranţă reacţia după trecerea restricţiilor impuse ar fi fost alta. Avem un sistem de educaţie care necesită, cel puţin pe partea de educaţie în sănătate, mult suport. Avem nevoie de medici pe anumite specialităţi unde ştim că există deficienţe şi nu a fost deloc atractiv să devii medic epidemiolog. Nici măcar medic pneumolog nu era atractiv să devii, pentru că erai doctorul cu tuberculoză şi te întrebau colegii dacă nu or să se îmbolnăvească. Exista o anumită stigmă şi o anumită distanţare. (...)  Avem nevoie de educaţie, avem nevoie de un popor care să înţeleagă că măsurile sunt pentru el şi abia după aceea să ne gândim că într-o astfel de situaţie restricţiile şi regulile trebuie să existe pe toate palierele”, a declarat Beatrice Mahler într-un interviu difuzat, sâmbătă, de Digi 24.
 
În ceea ce priveşte pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au solicitat externare la cerere, ea a precizat că în spitalul pe care îl conduce au existat inclusiv pacienţi cu comorbidităţi care nu au vrut spitalizare. Ea a adăugat că ”îi place să creadă” că pacienţii infectaţi cu SRAS-Cov-2 care s-au externat la cerere respectă regulile şi nu iau contact cu alte persoane.
 
”Nu o să înţeleg niciodată de ce cineva care se externează nu respectă regulile care îi sunt recomandate”, a afirmat Mahler despre cei care pleacă acasă şi, deşi sunt infectaţi, nu respectă măsura de carantină. 
 
Ea a declarat, întrebată fiind dacă există o legătură între externările la cerere şi creşterea numărului de cazuri, că ”probabil că există” o astfel de legătură.
 
Întrebată dacă, în opinia sa, a fi infectat este o stigmă, managerul Institutului ”Marius Nasta” a răspuns afirmativ. 
 
”Eu cred că da. Dacă ne gândim că a fost o stigmă la început şi să îngrijeşti un pacient cum este pacientul cu COVID, cred că da. (...) COVID-ul înseamnă o stigmă”, a adăugat medicul. 
 
Ea a spus că pacienţii ”nu trebuie să spună că au COVID-19, ar trebui să stea în casă”.
 
”Teama mea este că vom activa Codul roşu la planul alb care este activ în acest moment”, a explicat Malher, arătând că acest lucru ar însemna mobilizarea întregului personal fapt care ar duce, în decurs de câteva săptămâni, la fenomenul de burn out, fapt ce ar fi ”periculos” pentru sistemul de sănătate. 
 
Întrebată fiind dacă numărul de cazuri va depăşi o mie de îmbolnăviri zilnic se va activa acest plan roşu, Mahler a răspuns: ”Probabil că da”.
 
„Dacă acum suntem toţi în priză, pentru că nu avem încotro, mă întreb ce se va întâmpla peste o lună”, a afirmat managerul Institutului ”Marius Nasta”.
 
Ea a mai spus că nu este suficent ca în spitale să existe oxigen, este nevoie de aparatură şi de personal care să administreze oxigenul. 
 
”Fiecare pat poate fi ocupat de un singur bolnav. Fiecare ventilator ventilează un singur pacient. Prin urmare, oricâte pile am avea, oricâte relaţii, numărul de locuri este limitat”, a mai afirmat medicul Beatrice Mahler.
 
Ea a precizat că şi pacienţii asimptomatici ar trebui să facă un examen radiologic şi analize pentru a vedea ”dacă există o afectare pulmonară” care să ducă spre o evoluţie severă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.