Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune dublarea termenului de valabilitate a paşapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani, având în vedere că fizionomia acestora se schimbă foarte puţin, dar şi limitarea situaţiilor în care se poate solicita paşaport simplu temporar, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MAI a spusus dezbaterii publice o serie de modificări şi completări la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Astfel, se propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Opţiunea a ţinut cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puţin accentuate. De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene paşapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani”, anunţă MAI.

Totodată, reprezentanţii Ministerului propun ca, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, valabilitatea paşaportului să fie de 5 ani, iar pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani.

Pentru că una dintre cauzele aglomeraţiei la ghişee, pe timpul verii, are legătură cu faptul că un număr mare de cetăţeni preferă să solicite un paşaport simplu temporar, MAI propune limitarea situaţiilor în care se poate solicita în regim de urgenţă un paşaport temporar.

”În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată, ceea ce a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport atunci când au uitat să-şi facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic”, spun reprezentanţii MAI.

Potrivit acestora, paşaportul temporar va fi eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care
dovedesc urgenţa.

Printre situaţiile pentru care se va putea solicita paşaport simplu temporar se numără motive de sănătate sau cazul în care minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un paşaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea paşaportului simplu electronic.

Potrivit MAI, aceste modificări vor completa măsurile administrative dispuse până acum, respectiv deblocarea încadrării a 35 de posturi din sursă externă pentru serviciile de paşapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a paşapoartelor şi prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul.

Demersul legislativ va fi însoţit şi de o campanie de conştientizare a cetăţenilor care va începe din această lună în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.