Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care călătoresc spre Africa de Vest, în special în zona vestică a Republicii Democratice Congo (Kinshasa), că Secretariatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a organizat, la data de 24 iulie, o sesiune de informare pentru statele sale membre, cu privire la declararea epidemiei de EBOLA din R.D. Congo drept USPII – Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională, definită ca atare în cadrul Regulamentului Sanitar Internaţional (RSI) - 2005.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficialii OMS au subliniat că, momentan, nu s-a recomandat închiderea frontierelor, restricţionarea zborurilor sau a schimburilor comerciale şi au îndemnat toate statele ca eventualele măsuri luate în plan naţional să fie bazate pe dovezi ştiinţifice, respectiv să informeze OMS cu privire la acestea. În prezent, nu există vaccinuri licenţiate pentru a proteja persoanele împotriva virusului Ebola, pe cale de consecinţă, orice alte cerinţe privind certificatele de vaccinare pentru Ebola nu constituie o bază rezonabilă pentru limitarea circulaţiei transfrontaliere sau eliberarea vizelor pentru călătorii în / din ţara afectată (R. D. Congo).

Orice persoană diagnosticată cu boala determinată de virusul Ebola nu ar trebui să aibă voie să călătorească decât dacă călătoria face parte dintr-o evacuare medicală corespunzătoare. Se impune ca o persoană cu boala determinată de virusul Ebola sau care a fost potenţial expusă virusului într-o zonă afectată de focar (adică un contact) să nu călătorească timp de 21 de zile de la ultima expunere, subliniază MAE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Informaţii actualizate despre situaţia epidemiei se pot accesa pe site-ul OMS la webpagina https://www.who.int/csr/don/18-july-2019-ebola-drc/en/.

Recomandările OMS privind călătoriile internaţionale se regăsesc la pagina de Internet https://www.who.int/ith/who-recommendations-for-international-travel-19july2019/en/.

Pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în R. D. Congo se poate solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Angola: +244916895720 şi +244222322234, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Luanda: +244993133100.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile https://cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum şi https://luanda.mae.ro, https://nairobi.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.