Logopedul Silvia Nicula afirmă că, până la trei ani şi jumătate, un copil ar trebui să vorbească bine. În caz contrar, este nevoie de ajutorul logopedului, care îi va face un test în urma căruia îi va pune şi un diagnostic.
”De multe ori, tulburările de limbaj fac parte dintr-o simptomatologie mai largă şi au în spate un diagnostic. Se face o evaluare logopedică care se finalizează cu un diagnostic logopedic şi cu recomandări către părinţi. Practic, copilul vine la cabinet şi el e trecut prin mai multe teste. În funcţie de ce văd acolo, eu îi spun părintelui şi îi fac recomandări. Dacă este nevoie de psiholog, se merge şi la acesta”, a declarat Silvia Nicula, joi, la Medika TV.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Nicula a explicat că vorbirea se învaţă şi că cei mici ar trebui să aibă unele noţiuni de bază.
”Nu ne naştem ştiind să vorbim. Învăţăm să vorbim. Limbajul este ca o piramidă, are la bază nişte preachiziţii. Practic, un copil ca să se poată dezvolta - vorbim aici de copiii tipici, care nu au niciun diagnostic - ca să poată dezvolta un limbaj corect trebuie să ştie care e dreapta şi stânga, să aibă noţiuni de spaţialitate, să cunoască forme, să ştie culorile, să aibă o motricitate generală adecvată vârstei lui, să aibă o motricitate fină bine dezvoltată, pentru că s-a constatat că între ce face un copil cu degeţelele şi limbaj este o strânsă legătură. Un copil care are o motricitate fină foarte bună dezvoltă un limbaj corect, la timp. Dacă un copil are toate aceste preachiziţii, se poate dezvolta limbaj oral şi ulterior limbaj scris şi citit”, a explicat Silvia Nicula.
Logopedul a precizat că, dacă un copil are tulburări de limbaj, el trebuie consultat de un specialist, în caz contrar aceste tulburări se vor transfera mai târziu în scris şi citit.
”Dacă el are tulburări de pronunţie sau tulburări de limbaj în ansamblu, toate aceste tulburări se transferă în limbajul scris şi citit, ceea ce e mult mai grav şi mult mai greu de corectat pentru că, cu cât copilul înaintează în vârstă, aceste tulburări de limbaj devin rezistente, devin automatisme şi se corectează mult mai greu”, a adăugat Silvia Nicula.
Întrebată care este vârsta oportună pentru ca un copil să viziteze logopedul, Nicula a precizat că la 3 ani şi jumătate ar fi cel mai potrivit.
”Trebuie venit cu un copil la evaluare devreme, undeva pe la 3 ani şi jumătate pentru că atunci se încheie dezvoltarea aparatului fonoarticulator (...) Ar trebui să vorbim bine până la 3 ani şi jumătate”, a subliniat Silvia Nicula.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.