Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că în nicio şcoală neautorizată nu ar trebui lăsaţi copiii astăzi, precizând că se fac eforturi ca în doi ani să fie reabilitate toate unităţile de învăţământ cu probleme şi realizate construcţii noi, până acum fiind alocaţi pentru aceste acţiuni şase miliarde de lei. Declaraţia ministrului a fost făcută în contextul în care Consiliul Local al sectorului 5 al Capitalei a decis demolarea Şcolii nr. 141, al cărei tavan s-a prăbuşit în luna mai a acestui an.
"Aproape în toate unităţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Sunt 31. 297 de corpuri de clădiri. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2.261 au autorizaţie PSI, iar 4.200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe care ni-l dorim nu pot să comentez", a spus Liviu Pop răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
Legat de demolarea Şcolii 141, ministrul a spus că "sunt organisme care se ocupă de acest lucru" şi că nu trebuie să ştie el despre orice şcoală demolată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Trebuie ştiu eu despre orice şcoală care va fi demolată? Aveţi o problemă cu Şcoala 141! Este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală", a spus Pop.
Întrebat dacă nu are nicio obligaţie privind demolarea şcolii, ministrul a răspuns: "Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire?".
La întrebarea jurnaliştilor dacă şi-ar duce copilul într-o astfel de şcoală, ministrul a răspuns că nu s-a făcut nimic în 26 de ani în România pentru alocarea unor sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării şi construcţiei de şcoli noi.
"Ceea ce nu s-a făcut 26 de ani, vom face noi. Noi, Guvernul, PSD şi ALDE, am aprobat acum o lună 2.500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării, fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare", a mai spus Pop.
"Avem obligaţia ca acele şoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi. Dar nu putem să oprim cercetarea până aducem la nivelul mediu toate şcolile din România. V-am spus realist, în doi ani trebuie să rezolvăm problema. Nu putem rezolva chiar dacă o şcoală intră în procedură de licitaţie şi avem firme care o contestă, nu o să terminăm niciodată. Premierul a spus că modificăm şi legea achiziţiilor publice de interes naţional", a precizat Pop.
Întrebat din nou dacă ştie că Şcoala 141 va fi demolată, ministrul a revenit spunând că ştie că vor fi demolate, "pentru că nu pot fi demolate fără acordul Ministerului Educaţiei Naţionale".
"Soluţia pentru elevii Şcolii 141 va fi găsită până la începutul lunii septembrie împreună cu ISMB. Am inaugurat opt şcoli, vom mai avea în alte două spăptămâni alte unităţi de învăţământ. Am făcut opt şcoli şi grădiniţe de la zero. Toate şcolile noi au aviz de funcţionare. În 11 septembrie, vom prezenta situaţia cu termene de reabilitare. Avem două situaţii, şcoli foarte bine dotate şi altele mai puţin dotate. Am investit şase miliarde de lei în acest an pentru reabilitare de şi construcţii noi. Ne dorim ca toţi copii şi profesorii să fie însiguranţă, este obligaţia autorităţii locale", a mai spus ministrul.
Întrebat ce le-ar spune părinţilor cu copii care învaţă în şcoli neutorizate, ministrul a răspuns că să nu- şi ducă copiii în şcolile respective.
Consiliul Local al Sectorului 5 a decis, marţşi ca şcoala nr. 141 din acest sector al Capitalei, al cărei tavan s-a prăbuşit în luna mai a acestui an, va fi demolată. Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a declarat că, în urma expertizei tehnice făcute, s-a constatat că demolarea şcolii este singura soluţie bună pe termen lung. Elevii Şcolii 141 vor fi relocaţi până la reconstruirea unui alt corp de clădire.
Tavanul din rigips de la ultimul etaj al Şcolii 141 "Ion I. C. Brătianu" din Sectorul 5 s-a prăbuşit în luna mai. Copiii nu erau atunci la cursuri, pentru că era "Săptămâna altfel", aşa că nimeni nu a fost rănit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.