Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor ”Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat, marţi, că profesorii din învăţământul universitar sunt nemulţumiţi de pregătirea pe care o au tinerii atunci când intră la facultate după terminarea liceului, adăugând că unii profesori ”închid ochii” şi nu îi lasă repetenţi, pentru că nu mai au cui să predea anul următor. Hadăr susţine că finanţarea studentului ar trebui făcut pe ciclu de studii, nu pe ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt multe probleme care ne frământă în sistemul de învăţământ superior românesc. Cu toţii ştiţi că se vorbeşte despre faptul că noi suntem nemulţumiţi de pregătirea cu care vin elevii din învăţământul preuniversitar către cel superior. Colegii noştri din învăţământul preuniversitar sunt nemulţumiţi de cei pe care îi pregătim atunci când ajung în şcoli”, a declarat Anton Hadăr în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia semnării unui protocol pentru formarea Alianţei pentru Educaţie de Calitate (APEC) dintre sindicatele din învăţământ, Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Liderul sindical a mai spus că studentul, odată intrat pe băncile facultăţii, trebuie finanţat pe toată durata ciclului de studiu, nu pe ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Studentul este finanţat în anul I şi pleacă, pentru că nu duce facultatea sau poate schimbă domeniul, este finanţat în altă parte. (...) Noi vrem finanţare pe cicluri de studii. Are facultate de trei ani, să fie finanţat pe trei ani. El şi-a ales facultatea, merge pe ea. Dacă i s-a dat transfer, asta e altceva. Se spune că Minsiterul Finanţelor are probleme sau nu ştiu ce. Ca de obicei, la Finanţe sunt probleme. Ne dorim finanţarea pe cicluri de studii, dar şi finanţarea corectă”, a mai spus liderul sindical, adăugând că bugetul pentru învăţământul superior este, în prezent, ”peticit cu procente minime”.

Hadăr a mai spus şi că unii profesori aleg să ”închidă ochii” şi să nu lase studentul repetent, pentru că nu ar mai avea cui să predea anul următor. De asemenea, este necesar să fie redus decalajul dintre nivelul de pregătire cu care studentul termină facultatea şi ”pretenţiile” pe care le au angajatorii.

„Nu cred că mai este cazul să pregătim studenţi care să nu fie căutaţi pe piaţa muncii”, a subliniat preşedintele Federaţiei.

Protocolul de constituire a Alianţei pentru Educaţie de Calitate (APEC) a fost semnat marţi, între Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Naţională a Sindicatelor „Alma Mater”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Potrivit protocolului, noua alianţa va avea în vedere asigurarea accesului la educaţie pentru toţi copiii şi tinerii şi creşterea calităţii educaţiei, regândirea sistemului de finanţare, creşterea procentului alocat educaţiei, astfel încât, în 2020, să se acorde 6 la sută din PIB pentru învăţământ şi 1 la sută pentru cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea unor parteneriate cu autorităţile locale şi cu mediul economic, finanţarea învăţământului superior de stat pe cicluri de studii, regândirea sistemului de evaluare, precum şi realizarea unei reforme curriculare la toate nivelurile de pregătire şi formare.

„Sunt foarte multe lucruri care nu se respectă. Vorbim acum despre un sistem de învăţământ finanţat la greu din buzunarul părinţilor, ceea ce nu mi se pare în regulă”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

La rândul său, Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, consideră că fondul şcolii nu ar mai exista dacă statul şi-ar asuma finanţarea sistemului de învăţământ.

„(...) Şcoala este nevoită să apeleze la părinţi. Potrivit unui studiu făcut în Constanţa, vă pot spune că anul trecut 7 din 10 elevi din Constanţa au fost nevoiţi să vină cu bani de-acasă pentru cheltuielile minime de funcţionare, zugrăveală, mobilier, cretă. Sunt şcoli care nu îşi permit să plătească cheltuilele pentru încălzirea pe timpul iernii”, a declarat Alexandru Manda.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a spus că printre lucrurile prioritare de care se va ocupa alianţa formată va fi reforma curriculară, astfel încât programele şcolare să fie ”mai puţin stufoase”, iar şcoala să fie mai prietenoasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.