Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni actul normativ pentru modificarea şi completarea legii 416/2001 privind venitul minim garantat, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, actul normativ stabileşte condiţiile în care Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii sau alte situaţii deosebite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea legii 416/2001, intervenţiile legislative vizând îmbunătăţirea prevederilor privind acordarea ajutoarelor de urgenţă din bugetul de stat sau bugetele locale.

Conform legii promulgate, fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenţă acordat de Guvern sunt asigurate prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Ajutoarele de urgenţă nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul de stat”, mai indică sursa citată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit sursei menţionate, „primarii pot dispune acordarea de ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate apărute ca urmare a unor calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi în alte situaţii deosebite care pot duce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, inclusiv în caz de deces în ţară sau în străinătate, stabilite prin hotărâre a Consiliului local, care va cuprinde şi procedura şi/sau condiţiile de acordare”.

Propunerea de acordare a ajutoarelor de urgenţă are la bază cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum şi ancheta socială prin care se certifică existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.

În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.

„Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea”, mai indică sursa amintită.

Pe 5 mai 2020, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar pe 12 mai a.c. Camera a adoptat decizional iniţiativa legislativă.

Şeful statului a mai semnat luni decretul privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Piteşti a Ralucăi-Elena Diaconu – pensionare, la data de 10 iunie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.