Un inginer metalurg din Buzău a înfiinţat în urmă cu 11 ani o plantaţie de mur într-o comună de lingă Buzău, iar de atunci s-a extins treptat şi a devenit probabil cel mai cunoscut producător de mure şi zmeură din regiune. Mai mult, în urmă cu ceva timp, a reuşit să obţină o finanţare europeana pentru construirea unei fabrici de procesare a fructelor iar acum are în plan să înfiinţeze în imediata vecinătate un institut de cercetare în domeniul alimentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marian Tudor este de profesie inginer metalurg, iar în 1996 a terminat şi facultatea de IT la Galaţi şi a înfiinţat o firmă de mentenanţă IT. În urmă cu 11 ani, a decis să îşi facă o casă în apropierea oraşului şi după ce a achiziţionat câteva bucăţi de teren în comuna Verneşti, a înfiinţat o primă plantaţie de mur.

„Primul teren l-am cumpărat în 2010 şi am vrut sa facem o casă. Eu lucram la o agenţie imobiliară atunci şi am găsit un teren ieftin, apoi am mai găsit pe cineva dispus să vândă, le-am alipit, apoi am introdus în intravilan o suprafaţă şi am făcut mai multe locuri de case. Câteva le-am vândut, apoi am înfiinţat prima plantaţie de mur. Ulterior am plantat zmeură, cireşi, vişini, căpşuni, arunia şi cred cĂ în prezent avem vreo 7-800 de pomi, în total, cu murele si zmeura, cred că sunt vreo 3,7-3,8 hectare cultivate cu fructe", spune Marian Tudor. 

Şi dacă metalurgul Marian Tudor deţine în continuare şi firma de mentenanţă IT şi nu este prezent mereu la fermă, aceasta se află pe mâini bune. Soţia sa, Dana Tudor este cea care se ocupă zilnic de culesul şi desfacerea fructelor alături de cei câţiva angajaţi permanenţi. Desfacerea fructelor a început timid întâi prin intermediul cunoscuţilor, apoi pe reţelele sociale şi chiar au încercat să livreze marfă pentru câteva reţele de supermarket-uri însă au avut si surpriza neplăcută de a le fi returnate fructele chiar şi după cinci zile pe motiv ca sunt neconforme. Acum. încearcă să intre într-o reţea de magazine de tip cash and carry şi chiar zilele acestea duc marfă de probă.

 

„Avem acum nişte probe pentru a intra într-un lanţ de magazine cash and carry. Am mai livrat anii trecuţi către două supermarket-uri şi au fost livrări foarte frumoase dar şi „retururi" foarte frumoase. Am primit marfa înapoi ca neconformă si după 4-5 zile. E adevărat că sunt şi foarte perisabile, pentru că noi aici nu folosim absolut nici un fel de substanţe. Nu am prea înţeles eu politica... adică mărfurile merg în nişte depozite şi de acolo le redirecţionează, ori noi de la Buzău am avut nişte retururi şi de la Târgu Mureş. Cred ca ar fi fost mai ok să aprovizionam zona noastră din Buzău şi din împrejurimi", spune Dana Tudor cea care se ocupa în permanenţă de ferma de fructe.

Totodată, Dan Tudor spune că cele mai „curate" fructe pot fi găsite direct la plantaţiile de la Verneşti, chiar dacă sunt supermarket-uri care distribuie fructe livrate de ferma pe care o administrează: „Pentru oameni cel mai ok este să vină la fermă şi aici e cel mai sănătos. Este o certitudine că mănâncă sănătos. Ce ajunge la supermarket nu poţi să ştii dar am observat ca în general mâncăm foarte multe chimicale. Pentru cei ce doresc cel mai bine să vină să ia de la noi. Ceea ce avem în curte este 100% sănătos. Cel mai bine este să vină aici dar, de preferat, să dea un telefon înainte pentru că nestropindu-le cu nimic, nu avem aşa nişte cantităţi foarte mari. Adică dacă vine omul şi vrea 20-30 de kilograme este posibil să nu avem, mai ales în condiţiile de acum".

Cum desfacerea en-gros de până acum nu a fost o experienţă tocmai plăcută, în mintea soţilor Tudor a încolţit ideea înfiinţării unei fabrici de procesare a fructelor care să deservească producătorii din întreg judeţul. Astfel, au făcut un proiect şi au obţinut o finanţare europeană pentru a-şi realiza ideea. Aceasta ar fi trebuit să se finalizeze anul trecut dar, cum a fost un an atipic, au apărut unele probleme.

„Sperăm să terminăm cu fabrica anul acesta Ar fi trebuit să terminăm anul trecut însă au apărut probleme. Partea noastră de cheltuieli, cele neeligibile au crescut foarte mult şi au apărut întârzieri. Speram ca anul acesta să finalizăm şi să intrăm în producţie. La subsol avem un depozit mare şi un depozit de frig unde putem depozita fructele. Vrem sa facem gemuri, sucuri, marmeladă, fructe uscate şi vrem sa facem astfel încât să producem şi în sezon dar să avem şi în extrasezon", a mai spus Dana Tudor.

Vorbind despre soţul său, Dana Tudor spune că deşi acesta a activat şi lucrează încă într-un domeniu care nu are nici o legătură cu agricultura, acesta este „topit" după plantele de la fermă. Aşa se face că toţi banii pe care îi produce caută să îi investească în fermă iar mai nou, şi-a propus, să înfiinţeze şi un institut de cercetare în domeniul alimentaţiei pentru care ar fi obţinut deja o finanţare prin Fondul Naţional de Garantare.

„S-a gândit să facă un institut de cercetare în domeniul alimentaţiei. Ţine legătura cu un domn inginer tehnolog care a lucrat în domeniu, şi pe la Institutul de Chimie Alimentară pe vremea lui Ceauşescu, un om foarte capabil şi care sperăm să îl ţină Dumnezeu sănătos. Ţine legătura cu el de când a început cu proiectul fabricii şi s-au gândit să facă şi această parte de cercetare. Planurile sunt mari. Practic tot ce producem investim aici", spune Dan Tudor.

În ceea ce priveşte producţia din acest an, aceasta a avut şi are în continuare mult de suferit. Pe de o parte temperaturile scăzute care au fost înregistrate au ţinut pe loc fructele, care nu s-au putut dezvolta în mod normal,  iar cantităţile mari de apă rezultate în urma ploilor care se tot înregistrează în ultima vreme distrug o parte însemnată din cultură. 

„Ploile de anul asta şi în general vremea,  pentru ca a fost  rece a ţinut foarte mult pe loc fructele. De exemplu, la cireşe era foarte frig noaptea şi nu se puteau dezvolta,  apoi a au fost câteva nopţi mai calde si s-au dezvoltat dintr-o dată, a fost aşa un boom de nici nu am avut timp să culegem la timp. Din cauza ploilor nu am putut intra la cules şi avem prin pomi inclusiv crengi întregi de fructe mucegăite. Acum a început să se coacă şi zmeura dar foarte multă, din cauza ploilor, este mucegăită. Avem şi bună. însă producţia este mult mai slabă decât anul trecut. Mare parte trebuie să o aruncăm. Acum am avea nevoie să se mai oprească ploile, dar nu să vină căldura excesivă pentru că dacă se încălzeşte busc, plantele sunt umede şi până se usucă, daca dă căldura mare dintr-o dată mucegăiesc şi suntem nevoiţi să aruncăm destul de mult", a explicat Dana Tudor.

Probleme există şi cu forţa de muncă. La ferma familiei Tudor recoltarea fructelor se face manual, iar pentru asta este nevoie de forţă de muncă. De-a lungul timpului o parte din muncitori au înţeles care sunt cerinţele şi unii au ajuns să lucreze permanent,  iar alţii să revină în fiecare an în sezon:

„Forţă de muncă avem de pe plan local şi acum am ajuns să avem şi angajaţi permanenţi din ianuarie. Sunt perioade pe vară, aproximativ 3 săptămâni - o lună când toate produc la maxim şi atunci avem 30-35 de oameni la muncă în fiecare zi. Sunt unii care sunt mai  conştiincioşi, care lucrează de mult şi îi ştim, sunt alţii care vin şi trebuie să stai lângă ei pentru că  altfel nu prea muncesc."

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.